• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förlägg simhall och Nordmarkens arena tillsammans

Debatt
PUBLICERAD:
Låt oss ta inspiration från Sannabadet i Kristinehamn där man har skrivit kontrakt på 25 år, skriver Robin Karlsson.
Foto: Ingrid Ramberg
Vi liberaler i Årjängs kommun vill istället att vi ger möjligheter till externa aktörer att bygga och driftsätta simhall och i framtiden Nordmarkens arena, skriver Robin Karlsson.

Vi liberaler har under en tid varit aktiva att få till stånd en Nordmarkens Arena där evenemang av flera olika slag skulle kunna göras. Nu när simhallen har stängt och vi förstår att en arena kommer allt längre från vår politiska vilja så ber vi att politiken lyfter sina blickar från det traditionella tänkandet.

Vi liberaler ser Årjängs kommun som viktig nod mellan Karlstad i öst och Oslo i väst, vår möjlighet att skapa gränsöverskridande arrangemang är nästintill obegränsade. Vi vill därför att man samförlägger simhallen med Nordmarkens Arena söder om den nya brandstationen i Årjäng för att ha en närhet till skolan samt de möjligheter som finns med att frigöra parkeringsplatser som Årjängs tätort i dag saknar.

Vi är dessutom positiva till att en extern entreprenör bygger och driftsätter simhallen så att kommunens investeringsskuld inte skenar till en astronomisk nivå. Låt oss ta inspiration från Sannabadet i Kristinehamn där man har skrivit kontrakt på 25 år. Gällande Nordmarkens Arena kan det vara ogörbart att bygga även den i kommunal regi men för in Arenan på detaljplanen och se över möjligheterna till ett samarbete med en extern aktör.

Att göra stora satsningar på det sätt som majoriteten i Årjängs kommun nu gör, riskerar att kommunen får dras med skenande kapitalkostnader som ska betalas genom att verksamheterna måste anpassa sin övriga budget. Årjängs kommun har haft god soliditet genom sitt stora ägande av fastigheter men som varje privat låntagare vet så är det inte gratis att öka sina krediter. Kostnaden för en ökad lånefinansiering kommer kommunen dras med lång tid framöver. Samtidigt vet vi att kommunens verksamheter är tvungna att minska sina löpande kostnader då arbetsmarknadens utbud av jobb ser skral ut för framtiden.

Det är inte ansvarsfullt att dra på sig ytterligare utgifter i form av amorteringar av krediter som kan bli svåra att bära utan framtida skattehöjningar. Det skulle försätta kommunen i en svårare situation och skulle vara oansvarigt gentemot skattebetalarna. Vi liberaler i Årjängs kommun vill istället att vi ger möjligheter till externa aktörer att bygga och driftsätta simhall och i framtiden Nordmarkens arena för just nu finns det inget investeringsutrymme i kommunens ekonomi.

För Liberalerna i Årjäng

Robin Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.