Coronatestningen måste bli bättre

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Nu gäller det att regionen uppvisar samma handlingskraft och kreativitet när det kommer till testningen som när det gäller utbyggnaden av IVA-platser och den digitala omställningen, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT
Det är ett misslyckande om arbetet med att få den testverksamhet vi alla vill se på plats istället fastnar i en diskussion om vem som egentligen ska ha ansvar för vad, skriver Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.

Testningen av Covid-19 måste öka och omfatta fler grupper i befolkningen. Det är vi alla politiker överens om att det behövs och det är viktigt för att vi ska kunna möta och ta befolkningens oro på allvar.

På det stora hela har både regeringen och regionen hittills hanterat coronakrisen bra. Den regionala hälso- och sjukvården ställdes om snabbt och genomförde under kort tid förändringar som i vanliga fall tagit månader, om inte år. Antalet IVA-platser byggdes ut i rasande fart. Stora delar av verksamheten ställdes om från fysisk till digital vård för att förhindra smittspridning. Regeringen har också kunnat stötta finansieringen av det arbetet med statsbidrag.

Men krisen är långt ifrån över. Nu gäller det att regionen uppvisar samma handlingskraft och kreativitet när det kommer till testningen som när det gäller utbyggnaden av IVA-platser och den digitala omställningen.

Det är ett misslyckande om arbetet med att få den testverksamhet vi alla vill se på plats istället fastnar i en diskussion om vem som egentligen ska ha ansvar för vad. Svaret på vem som ska göra det och ta ansvaret borde vara enkelt. Regionerna måste ta huvudansvaret för att testningen ska fungera nu när regeringen skapat förutsättningar för det. Region Värmland måste ge sitt bidrag till den nationella kampen mot pandemin. Det måste bli betydligt bättre än vad som hittills presterats.

Nu gäller det att vi alla gör vad vi kan för att lösa de utmaningar vi har framför oss. Genom att vi håller i och håller ut kan vi ta oss igenom krisen som ett starkt samhälle.

Ulric Andersson (S)

Åsa Johansson (S)

Mats Sandström (S)

Samtliga regionråd i opposition

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG