Röd budget för blågröna

Ledare
PUBLICERAD:
Här svänger det i politiken.
Foto: Tommy Andersson

Det svänger i Hammaröpolitiken. På måndagens fullmäktige föll budgetförslaget från den styrande blågröna Hammarösamverkan. Istället röstades budgeten från Socialdemokraterna och Vänstern, med lite mer pengar till skolan och barnomsorgen, igenom med hjälp av partiet Sans och balans, vars ledamöter tidigare tillhörde Sverigedemokraterna.

Logiskt sett borde makten då lämnas över till den andra sidan, men det verkar ingen ha en tanke på. Det hade ju inte statsminister Löfven heller, de båda gånger han fått regera med oppositionens budget. Och S och V vill knappast styra med före detta SD-mandat. Olyckligt nog så får kommunen nu sämre resultat och mindre reserver, vilket ökar risken för underskott, enligt kommunalrådet Bosse Henriksson (M).

Det var månne för att ge denna näsknäppa som V bestämde sig för att vara fulltaliga, vilket tvingade de övriga partierna att också vara det, trots en tidigare överenskommelse om ett reducerat fullmäktige på grund av riskerna med coronasmittan.

Det var förvisso inget ärende på fullmäktige än, men Henriksson vill också sälja Hammarö energi. Det kan nog vara klokt för att frigöra pengar till den hårt ansatta kommunkassan. Men strunta i planerna på att använda dem till en ny simhall. En kommun som har sådana ekonomiska problem som Hammarö måste först och främst satsa på kärnverksamheten – skolan, vården och omsorgen – och inte bygga dyra idrottsanläggningar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.