Krisen ger byggsektorn möjlighet att göra om och göra rätt

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
På Ramirent vet vi att ett mer effektivt Byggsverige är möjligt – nu vill vi se en sektor som sätter effektivitetsfrågan högst på agendan, skriver Mikael Olsson.
Foto: Ramirent
För att dämpa coronavirusets långsiktiga effekter på byggsektorn ser vi tre viktiga åtgärder som måste vidtas, skriver Mikael Olsson.

Den svenska byggsektorn har hittills varit relativt ekonomiskt förskonad från coronavirusets effekter. Nu börjar dock orosmolnen att segla in, så även hos oss.

Byggsektorn är en viktig pelare i den svenska ekonomin, inte minst då den sysselsätter så många människor. Enligt en prognos från Byggföretagen skulle en ekonomisk nedgång i dagsläget, om den blir av samma magnitud likt den i början på 1990-talet, resultera i upp till 65 000 förlorade arbetstillfällen i Sverige.

En avstannad byggbransch skulle dessutom förvärra bostadskrisen som på flera håll i landet är akut. Antalet påbörjade bostadsbyggen i Sverige kan, enligt de mest pessimistiska prognoser, minska med 70 procent som ett resultat av pandemins framfart. Det motsvarar ett bortfall på 34 000 lägenheter som inte kommer att bli byggda.

Viktiga åtgärder för branschens överlevnad. Det råder inga tvivel om att ett slag mot byggsektorn är ett hårt slag mot den svenska ekonomin. För att dämpa coronakrisens effekter på byggsektorn ser vi på Ramirent tre huvudsakliga åtgärder som såväl byggsektorn som offentlig sektor bör ta sig an.

1. Effektivisera byggsektorn – på riktigt

Nu, när varje krona gör skillnad, är det är hög tid att ta itu med branschens stora effektivitetsproblem. Produktivitetsutvecklingen i Sverige de senaste 20 åren som har ökat i nästan alla branscher, förutom i två: byggbranschen samt hotell- och restaurangbranschen. På Ramirent vet vi att ett mer effektivt Byggsverige är möjligt – nu vill vi se en sektor som sätter effektivitetsfrågan högst på agendan.

2. Offentlig sektor måste fortsätta investera

Många byggnationer är finansierade av offentliga medel. Prognoser visar att stat, kommuner och regioner, genom att fortsätta enligt tidigare aviserade byggplaner, kan rädda upp till 5 000 jobb och undvika en förlust på 10,5 miljarder kronor. Därför uppmanar vi den offentliga sektorn: upprätthåll byggtakten och skjut inte upp era byggprojekt.

3. Ingen har råd att halka efter i den gröna omställningen

Byggsektorn står för en knapp femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Ändå vet vi att när kriser tvingar företag till besparingar är hållbarhetsarbetet ofta det första som ryker. Det vore ett stort misstag. När krisen har lagt sig är det aktörerna med de mest klimatsmarta alternativen som kommer att ha ett stort försprång i offentliga upphandlingar. De som halkat efter i sitt hållbarhetsarbete kommer däremot ha svårt att konkurrera.

Den här pandemin må vara oförutsägbar, men den ger också rum för handlingskraft. Låt oss därför ta tillfället i akt att bygga en bättre bransch än den vi först mötte krisen med. Jobbar vi mot det målet så har vi all anledning att se på framtiden med tillförsikt.

Mikael Olsson

Tillförordnad vd, Ramirent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.