Går det att lita på Centern?

Ledare
PUBLICERAD:
Jonny Cato (C): För övrigt anser jag att det behövs en bred uppgörelse.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Svaret på frågan i rubriken torde vara nej. Efter sveket mot allianskamraterna och stödet till Stefan Löfven (S) som statsminister har partiet en lång väg att vandra innan det går att lita på dem. Det är värt att ha i åtanke när partierna försöker mejsla fram en ny migrationspolitik.

Inför dagens möte i den parlamentariska migrationskommittén har det läckt ut uppgifter till Aftonbladet om att Centerpartiet skulle vara beredda att överge sin generösa linje i migrationsfrågan och öppna för strängare krav för bland annat familjeåterföreningar och ett så kallat volymmål. Allt för att nå en så bred politisk uppgörelse som möjligt, som omfattar både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Det låter ju nästan för bra för att vara sant. Rent sakpolitiskt vore det bra om vi kunde få en blocköverskridande enighet om en betydligt stramare migrationspolitik. En sådan skulle ha förmåga att gälla över tid och effektivt neutralisera ytterkantspartier inom respektive block. Flera knutar skulle därmed lösas. Men för det krävs ju inte att själva Centerpartiet är med. Det borde faktiskt vara bättre utan dem, för de kommer inte att ställa upp gratis.

Detta säger partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato rent ut till DN: "För att vi ska gå med på ett volymmål är det viktigt att det finns andra delar med som är viktiga för oss, till exempel den humanitära grunden och att barn kan återse sina föräldrar." Sedan har vi också det där med att det inte går att riktigt lita på dem.

Vill man vara generös i tolkningen av dem kan man säga att partiet kanske har insett vartåt det barkar hän och inte vill riskera att ställas vid sidan om. Det skulle ju störa den grandiosa självbilden av att vara ett seriöst och viktigt parti som de andra måste förhålla sig till om de vill ha något gjort. Av det läckorna som säger att C är villiga att kompromissa hårt. De har kanske också insett att de har lite politiskt att vinna på frågan, nu när opinionen svängt i mer stram riktning. Olika attitydundersökningar har också gett vid handen att det inte ens är särskilt många centerväljare som är för en liberal linje.

Centern är trots allt först och främst ett maktparti, och trots den numera anammade liberalismen är det inte ett ideologiskt liberalt parti likt Liberalerna. Visst finns det ledande företrädare som är mer ideologiska, men det gäller knappast centerpartisten i gemen. Detta gör att svängningarna kan bli stora, och historiskt sett har det därför varit vanskligt att lita på Centern. Så också nu.

Det måste partier som Moderaterna och Kristdemokraterna komma ihåg. Kompromissa inte bort en mer stram linje bara för det tvivelaktiga nöjet att ha med C på tåget, även om det skulle innebära en mindre generös linje än i dag. För utan C kan det bli bättre. Om S kan neutralisera Miljöpartiet på den kanten borde borgerligheten (i den mån C kan räknas dit) göra samma med C. Eftersom det inte går att lita på dem.

Nu kan det mycket väl vara så att C inte bryr sig så mycket om migrationsfrågan som de velat påskina, men att de målat in sig i ett hörn. Ett hörn som de nu behöver andras hjälp med att komma ut. Därav snacket om behovet av en bred uppgörelse, även om den skulle gå emot vad partiet formellt faktiskt tycker. Det är faktiskt rätt skamlöst av dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.