Hoppa till huvudinnehållet

Byggbolaget i rekonstruktion efter kommunens obetalda miljonfakturor

Publicerad:
Tvisten om Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC, fortsätter. Nu ansöker byggbolaget om rekonstruktion efter att Kristinehamns kommun inte betalat byggbolagets fakturor.
Tvisten om Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC, fortsätter. Nu ansöker byggbolaget om rekonstruktion efter att Kristinehamns kommun inte betalat byggbolagets fakturor. Foto: Frida Ingemarsson

Kristinehamns nya teknik- och innovationscenter underkändes vid slutbesiktningen och inflyttningen är skjuten på framtiden.

Nu ansöker företaget som ansvarar för bygget om rekonstruktion sedan Kristinehamns kommun inte betalat fakturorna på miljonbelopp från byggbolaget.

Som NWT har berättat tidigare pågår en lång tvist mellan Kristinehamns kommun och byggbolaget Nector om bygget av Kristinehamns nya teknik- och innovationscentrum, KTIC.

Planen var att den 2 400 kvadratmeter stora fastigheten skulle stå inflyttningsklar inför höstterminen i augusti och bli knutpunkten för kommunens gymnasieskola, kommunens näringslivsbolag och Kristinehamn Innovation Park.

Men så blir det inte.

I mitten av maj underkändes bygget vid slutbesiktningen, där det pekades på brister i fastighetens stålkonstruktion och i fuktsäkerhetsarbetet, vilket NWT har berättat om tidigare. Öppningen har därför skjutits på framtiden och sker tidigast inför skolstarten nästa år.

Miljonbelopp

Nu kantas byggprocessen av ytterligare ett problem sedan Noctor ansökt om rekonstruktion.

I ansökan, som skickats till Värmlands tingsrätt, skriver Noctor att tvisten med Kristinehamns kommun har försatt byggbolaget i en ytterst prekär ekonomisk situation.

– Det är i grunden en sund verksamhet som har fått problem med en beställare som ställer till det. Det gör att det skapas en situation där Noctor saknar likviditet i den utsträckning som krävs, säger advokat Henrik Nilsson som har utsetts till rekonstruktör.

Enligt ansökan ska Kristinehamns kommun helt ha upphört med alla betalningar till Noctor till dess att tvisten klaras ut, och där det rör sig om summor på miljonbelopp.

– Totalt rör det sig om summor på mellan 15 och 20 miljoner kronor, där man håller inne på pengarna och påstår att det föreligger kvittningsgilla motfordringar, säger Henrik Nilsson.

Vad har du för förhoppningar om rekonstruktionen?

– Målsättningen är att lösa den här knuten och jag bedömer det som att utsikterna är goda för framgång i detta.

Martin Willén är kommundirektör på Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör på Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

"Väldigt olyckligt"

För Martin Willén, kommundirektör på Kristinehamns kommun, kommer Noctors ansökan om rekonstruktion inte som någon överraskning.

– Jag vet att det här projektet är ett väldigt stort projekt för dem, och eftersom vi är i den här tvisten som vi är så förstår jag att det skapar ekonomiska problem i bolaget, säger han till NWT.

Och fortsätter:

– Samtidigt beklagar jag verkligen att de är i det läge som de är, men ur vårt perspektiv har vi beställt en ny gymnasieskola som ska ha god kvalitet när den är färdig. Om Noctor levererar det så betalar vi våra räkningar och är överens.

Den summa som Kristinehamns kommun inte har betalat till Noctor består enligt Martin Willén av flera olika delar, och där man vill reda ut ansvarsfördelningen innan kommunen betalar några fakturor.

– Det är flera olika frågor men där det ännu inte landat i ett tydligt ansvar. Det finns pengar avsatta, men det kräver att vi kommer överens.

Hur ser du på att frågan har gjort så Noctor ansökt om rekonstruktion?

– Det är väldigt olyckligt så klart. Ur vårt perspektiv kan det påverka den fortsatta processen med vår gymnasieskola, vilket är bekymmersamt. Alla sådana här händelser som kommer in kan fördröja processen.

Läs mer:

Tvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktning

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenrik NilssonKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin WillénNoctor byggSkola och utbildningVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.