Bedrägerier mot äldre ökar

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Foto: Andreas Hillergren
Polisen har under året sett en ökning av antalet bedrägerier mot äldre i Värmland – och särskilt då i Skoghall. Det handlar främst om s k vishing-bedrägerier.

– Den senaste månaden har vi haft ett kontinuerligt inflöde med 3-5 ärenden i veckan, säger Anders von Wachenfeldt, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Värmland.

Vishing innebär att en person blir uppringd av en bedragare, som utger sig för att vara från till exempel banken, för att komma åt personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

– Brottssummorna ligger på mellan 8000 och 79000 kronor i varje enskilt fall, säger Anders von Wachenfeldt.

Gjorde insatser

Bedrägerierna började i större omfattning redan för ett par år sedan.

– Men då lugnade det sig när vi gjorde ett antal insatser. Men sedan årsskiftet har det kommit igång igen. Det är ingen bra utveckling.

Bedragarna väljer därtill de allra svagaste brottsoffren – de äldre – som har svårt med tekniken och bland annat därför lätt blir stressade när bedragaren ringer.

Ett vanligt tillvägagångssätt vid ett vishingbedrägeri är att en man ringer upp en äldre person och uppger att någon tagit ut eller överfört pengar från dennes bankkonto. Mannen som ringer säger att han ringer från säkerhetsavdelningen på en bank eller något annat företag och hävdar att han ska hjälpa den drabbade att få pengarna tillbaka.

Trovärdiga

Mannen ger ett väldigt trovärdigt intryck och ber den äldre att öppna appen ”Swish” och skicka pengar till ett visst telefonnummer. Detta, menar mannen, är nödvändigt för att målsäganden ska få tillbaka de pengar hen blivit av med. Den äldre gör detta i tron om att mannen verkligen ringer från banken och att han ska kunna hjälpa till.

Men när samtalet avslutats upptäcker målsäganden i stället att det saknas en större summa pengar från dennes bankkonto.

– Personerna som ringer låter väldigt trovärdiga, säger Anders von Wachenfeldt och betonar att polisen ser mycket allvarligt på den här typen av brottslighet.

– Vi jobbar hårt med ärendena och prioriterar dem.

Svåra utredningar

Just nu arbetar polisen med cirka ett trettiotal olika ärenden.

– Men det är svåra utredningar. Det hela går på en sekund. Sedan slussas pengarna vidare ut i världen.

Hur stor är chansen för den som drabbas att få tillbaka några pengar?

– Det är olika från fall till fall. Det är många som inte får tillbaka något alls eftersom bankerna anser att man varit oförsiktig.

Många av de drabbade mår därtill oerhört dåligt efter att ha blivit utsatta för brottet.

– Det är lätt att tycka att "hur kan någon gå på det här", men bedragarna är väldigt skickliga och låter proffsiga, säger Anders von Wachenfeldt.

Så skyddar du dig mot vishing

• Vid ett oväntat telefonsamtal från en välkänd motpart, lägg på och ring tillbaka till ett nummer du säkert vet går till mottagaren.

• Logga aldrig in på annans begäran!

• Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta grundläggande information om dig på nätet.

• Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord till internetbanken. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.

• Banken skulle heller aldrig ringa upp och begära att du för över pengar till något annat konto.

• Om du misstänker att du är utsatt för vishing, kontakta din bank.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.