40 år på Klarälven firas med jubileumsvecka

Publicerad:
Tjejerna som ville hitta på något och nappade på jubileumsveckan: Ida Oskarsson, Alma Mühlbach och Sara Oskarsson. Foto: Morgan Bäckvall

Vildmark i Värmland skulle ställa till med 40-årsfirande i dagarna och bjuda in gamla medarbetare. Men coronan kom i vägen, festen ställdes in och sommarens kunder avbokade. Det hindrar inte ägarna Ing-Marie och Anders Junler från att fira ändå, genom att ordna en jubileumsvecka med rabatterade priser.

För 40 år sedan bildades Vildmark i Värmland och sedan 20 år tillbaka är det paret Junler som driver företaget och har Klarälvens camping i Värnäs som en utgångspunkt för sina flottfärder.

När det direkt efter midsommarhelgen är dags för jubileumsvecka i en tid då dagarna är som längst och sommaren som ljusast, hade man bokningar av timmerflottfärder och kanotpaddling.

Corona-avstånd gäller även i vildmarken. Ing-Marie Junler, till vänster med Ebba Olsson, som gjorde sin första arbetsdag på Vildmark i Värmland.
Corona-avstånd gäller även i vildmarken. Ing-Marie Junler, till vänster med Ebba Olsson, som gjorde sin första arbetsdag på Vildmark i Värmland. Foto: Morgan Bäckvall

Idén var att fyller man 40 år ska man ha 40 procents rabatt på utvalda paket.

Vid elvatiden på tisdagsförmiddagen bar det iväg till Månäs-bron där deltagarna skulle paddla de 18 kilometrarna nedströms Klarälven tillbaka till campingen.

Ing-Marie Junler inledde med instruktioner.

– Om man välter med en kanot är det nästan alltid när man går i eller ur den. När man väl sitter är kanoten väldigt stadig. Dessutom är vi aldrig långt från land. Ta paddlingen med ro, och lycka till, sade hon till deltagarna.

Från Torsby kommer Alma Mühlbach som tillsammans med systrarna Ida och Sara Oskarsson från Bäckalund ska bege sig ut i kanot.

Vi Klarälvens camping i Värnäs byggs flottar av timmer.
Vi Klarälvens camping i Värnäs byggs flottar av timmer. Foto: Morgan Bäckvall

Men inte för första gången.

– Jag har paddlat kanot på Fryken tidigare, säger Alma Mühlbach.

– Jag har paddlat förut, i Lekvattnet, säger Ida Oskarsson.

Alla tjejerna har fått sommarjobb, men den här dagen blev det kanot. De ville hitta på något.

Vanligtvis kommer mängder av danskar, tyskar, holländare och engelsmän för att bygga sin timmerflotte. Men inte i coronatider.

– Totalt har vi tappat 60 procent. Juni, liksom juli blev helt avbokat. Alla bokade grupper är borta, säger Ingmarie Junler.

Jubileumsveckan pågår till och med fredag, men boka kan man alltid göra.

Artikeltaggar

FiskeFriluftslivHagfors kommunNyheterTorsby kommunTurismVildmark i Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare