Varning för hetta – kan bli 34 grader

Väder
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Räkna med rejält varmt väder de närmaste dagarna. Arkivbild.
Foto: Johansen, Erik
SMHI varnar för "mycket höga temperaturer" de närmaste dagarna. Nu förbereder sig flera instanser för den kommande värmen.
– Drick mycket och se till att sitta i skuggan utomhus, säger läkaren Martin Wohlin.

SMHI:s varning gäller för östra Svealand, sydöstra Norrland och norra delen av Östergötlands län och börjar gälla från och med onsdag och hela veckan ut.

Klass 1-varningen innebär att det väntas en maxtemperatur som överstiger 30 grader, tre dagar i följd. Det varma vädret innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

– Lokalt kan temperaturen säkert även komma upp i 34 grader på sina håll, men som det ser ut nu kommer vi inte uppdatera till en klass 2-varning, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass, enligt SMHI.

Svala kläder

På 1177 Vårdguiden har man förberett sig på den kommande värmeböljan med ny information.

– De flesta hittar till oss via en sökning på nätet, så vi kommer att lägga upp nya texter på vår hemsida med goda råd om hur man ska bete sig vid varmt väder, säger Martin Wohlin, läkare och medicinskt sakkunnig vid 1177 Vårdguiden.

Han säger att det finns framför allt fyra råd som alla bör följa: Drick mycket, var i en sval miljö, ha på dig svala kläder och vänta med fysisk aktivitet.

– Vi har väldigt välisolerade hus i Sverige, så det blir ofta varmare inomhus än ute. Det bästa är att hitta en plats utomhus i skuggan som fläktar. Det kan också vara skönt att lägga blöta handdukar på nacken. Sedan är det viktigt att ta det lugnt – vänta med golfen eller springrundan till kvällens svalare timmar, säger Martin Wohlin.

Elda inte i skogen

Med högre temperaturer ökar risken för skogsbränder, något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är förberedd på. Deras app "Brandrisk ute" har hög belastning de dagar som vädret är soligt.

– Där får man också veta i vilka områden det är brandrisk. När det är såhär varmt och torrt ska man undvika att traska ut i skogen för att elda där, det är helt enkelt inte lämpligt. Vill man grilla bör man istället göra det i sin hemmiljö där man har nära till en vattenslang, säger Leif Sandahl, brandriskexpert vid MSB.

Han säger att myndigheten förberett den statliga beredskapen genom att ställa ut brandhelikoptrar vid strategiska platser.

– Men det är alltid svårt att veta på förhand var det kommer att brinna, säger Leif Sandahl.

Vädret vänder

Den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet väntar sig fler människor på sjön de kommande dagarna.

– Vid vackert väder ger sig folk ut på sjön, det har vi sett i många år. Det är dock många som kanske plockar fram en gammal båt man inte använt på länge och då kan man bli fast ute på sjön om motorn krånglar, säger Mats Ryde, vid Sjöräddningssällskapets kommunikationsavdelning.

Inför den stundande värmeböljan vill han ge två råd: Se till att bära flytväst och möjlighet att kontakta någon.

– Flytvästen är absolut viktigast. Nummer två är att mobilen ligger vattentätt så att du kan larma om du hamnar överbord eller att båten går sönder, säger Mats Ryde.

Först i slutet på veckan väntar SMHI att vädret vänder. Då går temperaturen ner i hela landet och det blir svalare.

– Vi har ett område med regn och skurar som kommer in då, så temperaturerna blir inte så extrema. Men vi håller oss fortfarande kring 20 grader, så det blir inte direkt iskallt, säger Charlotta Eriksson.

Carin Fock/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.