Hoppa till huvudinnehållet

Tre värmlänningar passerade nämndens nålsöga

Publicerad:
Anders Norudde med en stråkharpa.
Anders Norudde med en stråkharpa. Foto: Benny Abrahamsson

808 sökte, 226 fick ja när Konstnärsnämnden delade ut årets arbetsstipendier till svenska musikkonstnärer. Tre av dem är värmlänningar.

11,3 miljoner ska snart delas ut i arbetsstipendier till svenska musikkonstnärer. Konstnärsnämnden har valt att i år endast ge ettåriga stipendier, för att pengarna ska komma fler än vanligt till del - detta eftersom covid-19-effekterna drabbat musikbranschen så hårt.

På listan över årets stipendiater finns Anders Norudde från Karlskoga, Alfred Lorinius, Karlstad och Mats Bertil Berglund, Klässbol.

Alla tre får 50 000 kronor vardera.

Syftet med stipendierna är att "ge frilansande utövare ökade möjligheter att ägna sig åt och utveckla sitt konstnärskap".

Konstnärsnämnden berättar i ett pressmeddelande att storstäderna dominerar blad musiker och kompositörer; ''sammanlagt bor 78 procent av de sökande i storstadsområdena Göteborg, Malmö eller Stockholm".

Artikeltaggar

Anders NoruddeKarlskogaKarlstadKlässbolKonstnärMusikStipendier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.