Läckö slott och det intilliggande Naturum.
Där har ni ett måste när Lidköping passeras.
– Det är ett sagoslott i sin rätta bemärkelse med sina torn och sin storslagenhet, säger Magnus Lönnroth, vd på Läckö slott.
Skaraborgs mest besökta kulturbyggnad och utnämningar som Sveriges vackraste slott och Stora turismpriset. Redan där är ni säkert övertygade om att ett besök vid Läckö slott är ett måste.
– Jag vill framhålla att slottet är beläget på en klippa nära Vänerns geografiska mittpunkt, med en historia som sträcker sig från medeltiden och framåt. Under 1600-talet fick slottet sin nuvarande gestaltning och inga ombyggnader har egentligen skett sedan natten då Magnus Gabriel De la Gardie lämnade slottet 1681, säger Magnus Lönnroth.
Naturen lockar
Här spelas den klassiska Läcköoperan upp varje sommar, du kan ta guidade turer i slottet, besöka slottsträdgården, ta en fika i Café Stallet, shoppa i slottsbutiken eller bara njuta av naturen. Även om lite av allt det där, till exempel operan, blir lidande så här i coronatider.
– Det är ändå rimligt att tro att människor vill söka sig ut i naturen och det unika friluftsliv som går att idka på Läckö, även under dessa tider, säger Magnus Lönnroth.
Friluftsliv, ja. Bara ett par hundra meter från slottet tornar Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset upp sig. Här kan du gå på upptäcktsfärd på utställningar, lyssna till de djur och växter som bor i skärgården eller bara slå dig ner på bryggdäcket med en kikare i näven.
– Inne i Naturum speglar utställningarna de kvaliteter som finns i vackra Vänerskärgården. Du kan hyra cykel, kajak eller delta i andra aktiviteter och på så sätt få ökad kunskap och förståelse om detta alldeles särskilda naturområde, säger Magnus Lönnroth.
Ekologiskt utbud
Den matsugne lär inte heller bli besviken då restaurang Hvita hjorten, som återfinns i White guide, bjuder till bords.
– Vi är oerhört stolta över de omdömen och utmärkelser som våra krögare hårt har arbetat ihop. Besöksmålet är helt ekologiskt och det speciella är att grönsaker och kryddor som används i maten kommer från vår egen slottsträdgård, säger Magnus Lönnroth.
Det är kanske så inte konstigt att Läckö slott och dess omgivning är ett så populärt turistmål.
Röstrands center
Har du en porslinsservis från Rörstrands hemma i köksskåpet? Då är du inte ensam. Långt ifrån. Det svenska varumärket har anor från 1700-talet och i början av 1900-talet flyttades verksamheten till centrala Lidköping. Staden är numera Rörstrands hjärta - och ett turistmål för hela familjen. Den traditionella butiken erbjuder det mesta i porslinsväg och här arrangeras festivaler, kaffekalas och andra evenemang. Rörstrands produkter tillverkas oftast av fältspatsporslin, vilket är ett extremt tåligt material. Vill du veta mer om porslinets historia? Ja, då passar väl ett besök på det intilliggande museet alldeles utmärkt.
Lantgården
Ett besök på kooperativet Stadsnära lantgård är perfekt för barnfamiljen. Lantgården, belägen i Råda strax utanför Lidköping, är en öppen bondgård med lantdjur, trädgård, lekplats, loppis, snickarbod, klapphagar och café. Gården drivs som en ekonomisk förening, är öppen alla dagar i veckan och här finns allt från ponnyhästar och marsvin till får och kaniner. Passa på att klappa djuren och kombinera det med ett besök i caféet och gårdsbutiken, som har produkter från gården eller från lokala hantverks- och matproducenter. Här finns även en köksträdgård med växthus, grönsaksland, frukt- och bärträdgård. Lantgården tar inget inträde.
Skärgården
En båttur i Vänerns skärgård, hur låter det? Alldeles fantastiskt, antagligen. Flera entreprenörer erbjuder båtcharter, med eller utan guide. Varför inte utgå från Spiken eller Läckö och ta en tur till Lurö eller Djurö, till exempel. På Djurö kan du ta del av nationalparken med fyrplatsen, klapperstensstränderna, det rika fågellivet, dovhjortarna och jaktvillan. Eller varför inte hyra en segelbåt, få med dig en erfaren skeppare ombord och upptäcka Ekens skärgård på det sättet. Oavsett vad du väljer lär du inte bli besviken på den skärgård som tornar upp sig norr om Kållandsö.
Svalnäs
Vart hittar du alla badsugna Lidköpingsbor på sommaren? Svaret är Svalnäs - eller Vänerns riviera, som det också kan kallas, beläget två mil väster om Lidköping. Hit tar sig såväl yngre som äldre som barnfamiljer för att ta del av den kilometerlånga sandstranden som sträcker sig utmed Kållands västkust. Tack vare de ofta västliga vindarna brukar vattentemperaturen vara extra behaglig och den långgrunda botten gör stranden barnvänlig. Vid badet finns det flera stora parkeringsplatser. I närheten av Svalnäs hittar du även Hindens rev, en fem kilometer lång udde ut i Vänern.
Limtorget
Limtorget är Lidköpings äldsta närområde och på torget, som undgick branden när Gamla staden eldhärjades år 1849, möts kultur och historia. Hantverksgården vid Limtorget bjuder varje sommar på traditionsenlig musikunderhållning och för den fikasugne är det bara att ta klivet in i caféet. Keramik och konst finns det gott om här i de små låga 1600-talshusen. Namnet Limtorget? Det kommer sannolikt från tiden då det såldes kalksten, vilket även kallades för lim.
Resville
Resville är en by belägen vid ån Flian. Förutom den vackra stenbron från 1800-talet och den gamla kvarnen innehåller området flera medeltida lämningar och en naturskön vandringsled längs ån. I Resville hittar du även ett småskaligt mathantverksföretag med inriktning på att, framför allt, förädla traktens frukter och bär. Oavsett om du är ute efter saft, must, nektar, glögg, sylt, marmelad eller gelé så är chansen stor att du hittar något spännande här. I september 2018 invigdes dessutom en ny vandringsled mellan Resville och Kristinedal - en led som erbjuder en blandning av natur- och kulturupplevelser.
Centrumhandeln
Både Framnäs och Änghagen lockar med en hel radda butiker, men mest känt i Lidköping är nog ändå den klassiska centrumhandeln. Inte minst på Stenportsgatan, eller gågatan som den kallas i folkmun, radar de små butikerna upp sig. Många butiker har ett mångårigt förflutet med trogna kunder och här möts människor såväl för att shoppa som för att socialisera och uppdatera sig på det senaste skvallret i stan. Lidköpingshandelns största omsättning sker på Framnäs köpcenter, visst, men centrumhandeln är ack så viktig för stadens attraktionskraft. Och när du behöver en paus i shoppingen är det ju bara att smita in på ett alla fik och ladda upp med nya krafter.
Rådhuset
Det numera röda rådhuset är kanske Lidköpings mest ikoniska byggnad och dess speciella siluett har blivit en viktig symbol för staden. Rådhuset var inledningsvis Magnus de la Gardies jaktslott på Kållandsö, innan det i slutet av 1600-talet flyttades till Nya stadens torg. Den stora Rådhusbranden år 1960 har ni säkert hört talas om, då de övre våningarna blev totalförstörda. Byggnaden restaurerades snabbt och pryder i dag det torg som till ytan är Nordens största. I Rådhuset finns ett konditori som på många sätt kännetecknar fikastaden Lidköping. Du behöver inte gå många meter innan det dyker upp ett nytt konditori runt nästa gathörn. Passerar du rådhuset en onsdag eller lördag kryllar det av folk där, då torghandeln med alla knallar är i full gång.
Spiken
Spiken är ett fiskeläge beläget längst ut på Kållandsö, drygt två mil norr om Lidköping. Fiskehamnen är en av Europas största insjöhamnar, har månghundraåriga traditioner som fiskeläge och byggdes i början av 1980-talet ut till en modern fiskehamn. Sommartid möts du här av ett riktigt folkmyller. Rökarna går för fullt och du kan köpa allt från nyrökt fisk och insjöfisk till löjrom och förädlade produkter. Det mesta går, förstås, i fiskens tecken och det är det som präglar caféer och restauranger. Apropå mat - här har du valmöjligheten att äta fin mat i sjöstadsmiljö på Spikens White Guide-restaurang. Och förresten, gillar du att tävla? Då går det alltid att utmana dina vänner i minigolf.