Hoppa till huvudinnehållet

Helene väljer trygghet i stället för trygghetsboende

Publicerad:
Marie Sköld Wahlberg träffar sin svärmor Helene Sköld utanför Kronogården på Kronoparken för att prata om vilket nytt boende som kan passa bäst. Själv vill Helene Sköld helst bo kvar där hon känner sig trygg med personalen.
Marie Sköld Wahlberg träffar sin svärmor Helene Sköld utanför Kronogården på Kronoparken för att prata om vilket nytt boende som kan passa bäst. Själv vill Helene Sköld helst bo kvar där hon känner sig trygg med personalen. Foto: Anette Persson

Egen lägenhet eller demensboende.

De två valen gavs orostyngda Helen Sköld inför flytten från Kronogården.

– Då vill jag hellre bo med de dementa bara personalen är klara i huvudet, säger hon.

NWT har tidigare berätta om missförhållanden på Kronogården.

När Kronogårdens trygghetsboende nu stängs hastigt är det också en boendetyp som försvinner, där personer med huvudsakligen kroppsliga besvär kan bo på avdelning med personal och allmänna utrymmen nära.

Öppen dörr

Helene Sköld är 91 år, klar i tanken och hon tycker det är trevligt att kunna sitta tillsammans med andra och prata lite.

– Vi är 3–4 stycken som brukar sitta här ute, säger hon.

Hennes dörr står alltid öppen eftersom hon lider av ångest och inte vill bli instängd.

Kronogården är ett så kallat trygghetsboende. Det är också boendet på Rud som Helene Sköld erbjöds att flytta till i första hand.

Svärdottern Marie Sköld Wahlberg har varit där och tittat.

– Det var en liten hiss och en korridor och en vanlig egen lägenhet. Hemtjänsten skulle komma och hjälpa henne när hon ringde. Det skulle aldrig funka. Hon skulle ringa hela tiden, säger Marie Sköld Wahlberg.

– Jag vill ha folk runt mig så jag känner mig trygg. Jag kan inte ha dörren stängd då blir jag hysterisk, säger Helene Sköld.

För dementa

Då återstår att flytta till ett vårdboende för personer med demenssjukdom.

– Då vill jag hellre bo med de dementa bara personalen är klara i huvudet, säger Helene Sköld lite skämtsamt.

Marie Sköld Wahlberg är kritisk till att platserna på vårdboenden för somatiskt sjuka blir färre.

Nu återstår bara sex platser på Brattska i Vålberg och 21 platser på Åsbacka i Molkom.

– Vi är frustrerade. De borde se att det finns gamla med andra behov. Det här en typ av boende som många mår bra av. Man borde se till hela människan, säger hon.

Mitten av juli

Christian Holm Barenfeld (M) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han kan inte säga i vilken riktning utveckling går.

– Man ska erbjudas omsorg utifrån de behov man har. Vi vet att vi är en stad som växer och vi kommer att behöva fler äldreboenden.

De flesta på Kronogården har valt att flytta till trygghetsboende. I mitten av juli beräknas den siste flytta ut.

– I stort sett alla har en lösning klar och de flesta är nöjda, säger Per Söderberg beställarchef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Kronogården: Extern granskning tillsätts efter vårdskandalenVerksamhetschefen: "Vi behöver granska oss själva"

Artikeltaggar

KarlstadKronogårdenKronogårdsskandalenKronoparkenNyheterVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.