Hoppa till huvudinnehållet

Gränssämjan tar stryk

Publicerad:
Svensk-norska gränsen vid Ørje.
Svensk-norska gränsen vid Ørje. Foto: Dag W Grundseth/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Gränsen till Värmland och övriga Sverige (förutom Gotland) förblir stängd för norrmännen. Det nedslående, men egentligen inte så förvånande, beskedet, kom för en dryg vecka sedan. Och UD avråder svenskar från att resa till vårt grannland i väster. Grannsämjan har blivit lidande i coronans spår.

Under mycket lång tid har vi i Norden byggt upp en närmast unik form av grannsämja. Vi hade passfrihet långt innan EU och Schengen var påtänkt. Banden över gränserna är många och djupa. Det handlar inte bara om handel, arbete och transporter. Det handlar minst lika mycket om på det personliga planet. Men allt detta har nu satts på undantag i samband med coronakrisen.

Medan Norge, Danmark och Finland börjat öppna upp sina samhällen så håller de gränsen mot Sverige stängd. Det gör en del andra länder i Europa också, men flera har också öppnat. Motiveringen är förstås risken för smittspridning. Sveriges relativt sett högre dödstal och antal smittade oroar, och det har också gett vatten på kvarnen åt de svenskar som nu ifrågasätter den svenska linjen med mildare restriktioner.

Men det hela handlar även mycket om politik. Visst har våra grannländer bättre smittostatistik, men det är långt ifrån säkert att det beror på att de tillämpat en betydligt mer omfattande nedstängning. Graden av hård "lockdown" verkar inte korrelera med hur drabbat ett land är, när vi ser oss om i övriga Europa och världen. Många hårt nedstängda länder har även drabbats hårt. Att jämföra statistik mellan olika länder är heller inte det lättaste, då man mäter på olika sätt.

Att Norge, som levt under mycket hårdare restriktioner, utan vidare skulle öppna upp mot Sverige, som haft mycket lindrigare restriktioner, hade varit osannolikt. Det hade varit ett implicit underkännande av den egna strategin. "Här har vi lidit hårt under nedstängning, medan svenskarna fått röra sig mycket friare, och det skall de inte tro att de kan dra nytta av", lyder det outtalade resonemanget. Det får nog den norska regeringen också med sig norrmännen på (utom kanske de som bor nära gränsen).

Norge har också tjänat på att gränsen varit stängd. Det allmänt höga prisläget i Norge gör att gränshandeln blomstrat under lång tid. Det är därför de stora köpcentrumen finns i Töcksfors, Charlottenberg och Långflon. Före coronakrisen handlade norrmännen i Sverige för 1,2 miljarder kronor varje månad. Nu är de tvungna att handla dyrare på hemmaplan, och den norska handeln har onekligen fått sig ett uppsving. Ytterligare en anledning för den norska regeringen att hålla gränsen stängd.

Vad regeringarna i våra grannländer heller inte tar hänsyn till är att det råder stora regionala skillnader på hur smittspridningen ser ut. Värmland, Bohuslän och Skåne tillhör de områden som är tämligen lindrigt drabbade, men vi får ändå lida för att Stockholmsområdet drar ned den nationella statistiken. Det finns områden i våra grannländer som drabbats mer än Värmland.

Sedan har den norska regeringen satt upp väldigt hårda krav som även Värmland har svårt att uppnå. Paradoxalt nog gör vår nu ökande provtagning – något som är bra – att antalet fall ökar, vilket höjer tröskeln. Hade vi testat mindre hade vi kanske klarat gränsen? Det blir ju rätt bisarrt att tänka på det viset.

Hur kommer grannsämjan och det nordiska samarbetet att klara sig i framtiden, efter corona? Det finns all anledning att hysa farhågor på den punkten.

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetDanmarkEUFinlandGränshandelLångflonLedareNorgeSchengenSverigeTöcksfors