Bubbel från Byrån: Bråttom att skriva eftermälet

Publicerad:
Men ska den nödvändigtvis utvärderas är Löfvens linje att kommunerna ska bära hundhuvudet. Inte statsministern, skriver Byrån. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byråns tips till de eventuellt opolitiska tjänstemännen på departementet är därför att förbereda en ny version, med ändrat tempus.

Strax innan midsommar blänkte det till på regeringens hemsida med den lilla skriften ”Det här är Socialdepartementet”. Någon på departementet verkar ha fått påfallande bråttom att berätta om verksamheten innan coronakommissionen tillträder.

Byrån undrar dock hur länge skriften är aktuell, givet att regeringens hantering av coronakrisen ska utvärderas. Byråns tips till de eventuellt opolitiska tjänstemännen på departementet är därför att förbereda en ny version, med ändrat tempus. Den kan heta ”Det här var Socialdepartementet”. Många ”är” lär behövas ändras till ”var”. Som i meningarna om vem som är socialminister och statssekreterare.

Tydlig strategi

Resten av världen har utvärderat den svenska coronastrategin. Med det tydliga resultatet att många länder misstror den och fortsätter hålla gränserna stängda för svenskar. Statsminister Stefan Löfven (S) är dock obeveklig, ibland annat SVT:s Agenda (14/6). Det är på tok för tidigt att utvärdera hanteringen, påpekar han. Men ska den nödvändigtvis utvärderas är Löfvens linje att kommunerna ska bära hundhuvudet. Inte statsministern.

Byrån misstänker dock att Stefan Löfven snabbt kommer omvärdera hållningen om en utvärdering trots allt skulle hitta några förtjänster med den svenska coronastrategin.

Polisen på Villostig

Utredningen av Palmemordet läggs ner. Många spår har undersökts. Byrån konstaterar att det tog 34 år innan polisen fann rätt Stig.

Radikal bokklubb

De så kallade BLM-demonstrationerna sprids över världen. På sina håll rapporteras om upplopp och skadegörelse. Byrån förundras över att Bonniers litterära magasin ännu kan röra upp så starka känslor.

Smittsam allsång

Göteborgs skärgård har drabbats av ett coronautbrott. Orsaken ska vara en stor ekumenisk körsammankonst. Byrån noterar att om öborna hållit sig till den rena lutherska läran skulle de ha hållit sig friska.

Den ständige pratmakaren

En av alla sommarpratare i Sveriges radio P1 blir statsepidemiolog Anders Tegnell. Så till alla som känt att vårens Tegnellöverdos äntligen börjat släppa när Folkhälsomyndigheten glesat ut sina dagliga pressträffar kan Byrån bara tröstande säga det är ju bara några timmar till.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Anders TegnellBlack Lives MatterBubbel från ByrånCoronavirusetOlof PalmeSigneratSocialdepartementetSommarStefan Löfven

Läs vidare