Hoppa till huvudinnehållet

Två omsorgstagare i hemtjänsten drabbade av covid-19

Publicerad:
Två personer som får omsorg av hemtjänst har insjuknat i covid-19 i Bengtsfors kommun.
Två personer som får omsorg av hemtjänst har insjuknat i covid-19 i Bengtsfors kommun. Foto: Magnus Andersson/TT

Två omsorgstagare inom hemtjänsten i Bengtsfors kommun har drabbats av covid-19. Smittspårning inleds och all berörd personal har informerats och kommer att testas.

Det första fallet bekräftades sent på onsdagseftermiddagen. Det andra på söndagen.

– Det är personal från vårdcentralen som åker ut och gör testerna hemma hos omsorgstagare som uppvisar symtom. De omsorgstagare som har bekräftad smitta vårdas i sin hem om inte vårdcentralen gör annan bedömning, säger kommunchefen Göran Eriksson.

Teststation på Björkåsen

Han berättar att all personal som uppvisar symptom testats på Björkåsen där det nu finns en teststation.

Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun, uppmanar till att fortsätta hålla avstånd.
Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun, uppmanar till att fortsätta hålla avstånd. Foto: Conny Hultgren

– I övrigt fortsätter vi hålla på social distansiering, basala hygienkrav och att vår personal använder skyddsutrustning.

– Men smittan finns i hela samhället och är oerhört svår att stoppa. Vi gör allt för att undvika att få in smitta på våra särskilda boenden, vilket vi än så länge har lyckats med. Bengtsfors är en av få kommuner i landet som inte har smitta på något särskilt boende.

Sliter på personalen

Siffrorna ökar när det gäller antalet smittade ute i samhället, men Bengtsfors ligger fortfarande lågt i jämförelse med andra kommuner i Västra Götaland.

– Men det märks att det här ändå sliter på vår personal och att det även finns en oro bland dem. Vi har därför utbildat ett 30-tal personal av dessa som nu också fungerar som kamratstödjare och har satt in krisstöd.

Precis som tidigare väljer kommunen även denna gång att inte berätta var smittan finns.

Berättar inte mer

– Vi följer de rekommendationer som gäller kring sekretess och informerar berörda anhöriga och personal. Någonstans får man dra en gräns. Det finns inget intresse i att berätta mer än vi gör, säger Göran Eriksson.

Dalslänningen har tidigare överklagat sekretessen i ett ärende som rörde covidsmitta på en förskola i kommunen och tidningen har nu även överklagat detta fall.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)CoronavirusetGöran ErikssonHemtjänstNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.