Hoppa till huvudinnehållet

Tillsammans tar vi ansvar för Värmland

Publicerad:
I denna situation, med mycket stora osäkerheter både om epidemins utveckling och om de ekonomiska förutsättningarna för Region Värmlands verksamhet framöver, är det svårt att planera och budgetera, skriver regionråden för Värmlandssamverkan.
I denna situation, med mycket stora osäkerheter både om epidemins utveckling och om de ekonomiska förutsättningarna för Region Värmlands verksamhet framöver, är det svårt att planera och budgetera, skriver regionråden för Värmlandssamverkan. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om vi håller i och håller ut med social distansering och försiktighet, så kan vi förhoppningsvis hålla smittspridningen begränsad även framöver, skriver regionråden för Värmlandssamverkan.

Region Värmland är till för alla som bor och verkar i Värmland. Den regionplan vi nu antagit utgår från visionen om livskvalitet i världsklass och planeringen av vår verksamhet genomsyras av Agenda 2030 och Värmlandsstrategin.

Coronapandemin är en kris för människors hälsa och för ekonomin i Värmland, Sverige och resten av världen. Värmlands näringsliv har drabbats hårt – särskilt handeln och besöksnäringen – och många har blivit permitterade, arbetslösa eller fått se sina företag och livsverk gå i spillror. Inom kulturlivet ser vi effekterna genom stängda verksamheter och inställda evenemang. Folkhälsan riskerar att påverkas på många sätt, bland annat av oro, isolering och den ökade arbetslösheten. För alla de verksamheter som Region Värmland ansvarar för innebär pandemin stora utmaningar och ett intensivt omställningsarbete för våra medarbetare.

Trots att smittan kom relativt tidigt till Värmland, så har vi nu ett bättre smittoläge än många andra regioner i landet. Om vi håller i och håller ut med social distansering och försiktighet, så kan vi förhoppningsvis hålla smittspridningen begränsad även framöver. Våra medarbetare i sjukvården har gjort och gör stora insatser för att ställa om, med att utveckla nya kontaktsätt som motverkar smittspridning, och för att hjälpa både dem som blivit sjuka i Covid-19 och andra som behöver vård. Alla vi andra måste också hjälpa till att hålla nere smittspridningen – det är vårt gemensamma ansvar.

Så skriver du en debattartikel

I denna situation, med mycket stora osäkerheter både om epidemins utveckling och om de ekonomiska förutsättningarna för Region Värmlands verksamhet framöver, är det svårt att planera och budgetera. Vi är ändå glada att vi nu i enighet med oppositionspartierna kunnat ta ansvar och försöka staka ut en väg så gott det går, genom den budget och regionplan som nu antagits.

Samtidigt som vi tar oss igenom coronakrisen, behöver vi förbättra vår beredskap för framtida kriser av olika slag. En nyckelfaktor är att i ännu större utsträckning samverka med länets kommuner, andra regioner och berörda myndigheter. Det måste också förtydligas vem som bär ansvar i olika lägen, för att vid nästa kris kunna agera ännu snabbare.

Konsekvenserna av coronapandemin kommer bli tydligare med tiden, och utifrån ett bättre kunskapsläge i höst kommer regionplan och budget att revideras utifrån det läge vi befinner oss i då. Viktiga frågor att bevaka och analysera blir bland annat de olika effekterna på folkhälsan, våra medarbetares arbetssituation och hur vi ska hantera den vårdskuld som nu byggs upp. Och i allt arbete ska vi ha med oss att hela Värmland ska leva, något som Region Värmland ska bidra till efter bästa förmåga.

Värmlandssamverkan

Fredrik Larsson (M)

Regionråd

Stina Höök (M)

Regionråd

Ola Persson (C)

Regionråd

Marianne Utterdahl (SiV)

Regionråd

Elisabeth Kihlström (KD)

Regionråd

Eva Julin Dombrowe (L)

Regionråd

Jesper Johansson (MP)

Regionråd

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattElisabeth KihlströmEva Julin DombroweFredrik LarssonJesper JohanssonMarianne UtterdahlOla PerssonRegion VärmlandSjukvårdStina HöökVärmlandssamverkan