Hoppa till huvudinnehållet

Mejerns (S) vårresa genom Värmland – och skarpa känga mot grannländerna

Publicerad:
Lars Mejern Larsson trivs på vattnet och valde därför att ta sin selfie till intervjun här: "Där är jag på Klarälven, pulsådern genom Värmland. Och det är för att jag gillar all vattenaktivitet: bada, dyka, vågsurfa".
Lars Mejern Larsson trivs på vattnet och valde därför att ta sin selfie till intervjun här: "Där är jag på Klarälven, pulsådern genom Värmland. Och det är för att jag gillar all vattenaktivitet: bada, dyka, vågsurfa". Foto: Privat

Riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) passade på och gjorde en Värmlandsturné under våren.

Samtidigt riktar han skarp kritik mot det nordiska samarbetet under coronakrisen.

– Ett fatalt misslyckande, säger han.

Först ut i NWT:s nya sommarintervjuserie är den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Han har suttit längst av alla nuvarande värmlänningar i riksdagen. Sedan det politiska arbetet i riksdagen satts på distans har han inte legat på latsidan.

– Jag har fått förmånen och möjligheten att resa runt i Värmland i flera månader.

Han har i stort sett bara besökt företag, men också ett fåtal organisationer och kommunverksamheter. Fokus har så klart varit på coronapandemin och dess effekter.

– En sak är är säker, vi befinner oss i stormen tillsammans. Men vi sitter inte i samma båt.

Vad menar du?

– Vi drabbas olika. Vissa har fulla orderböcker, medan andra har kassor med 16 kronor. Jag har haft samtal där folk gråter och inte vet vad de ska göra. En del har blivit korttidspermitterade, en del har blivit av med jobbet, en del har blivit sjuka och en del kommer aldrig tillbaka.

Och hur ska vi klara situationen på bästa sätt?

– Varje liv som går att rädda är A och O. Men parallellt med det ska vi rädda varje jobb som går. Sverige har ett starkt läge och starka offentliga finanser och vi brukar dem nu. Och vi kommer att bruka mer pengar, det är jag ganska säker på, för att stimulera ekonomin.

– Jag tycker är att vi skulle kunna stimulera kulturen mer, för jag tror att det kan vara en nycklarna för att ta sig ur det här snabbare. Alla längtar efter kulturen nu. Det är så mycket som vi inte tänker på, som alla festivaler, musik, opera och dans.

Lars Mejern Larsson (S) på studiebesök på Wermland opera.
Lars Mejern Larsson (S) på studiebesök på Wermland opera. Foto: Helena Karlsson

Sveriges strategi genom viruspandemin, bland annat att inte stänga ner, är Mejern Larsson nöjd med.

– Just det här med att stänga ner ett samhälle, som Frankrike har gjort där man bara fick vara ute en timme. Den notan har vi inte sett än. Jag tycker att den modellen vi har valt känns väldigt rätt och jag känner mig trygg. Sedan är det ett misslyckande med allt som hänt i äldreomsorgen.

Personligen då, hur har du klarat dig genom krisen?

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad. Jag har ingen nära som har drabbats så, men jag har några anhöriga som är i riskgrupp och har fått stanna hemma. Jag har hållit mig frisk och känt mig bra.

– Sedan så har jag ju kärleken i Norge, vilket har gjort det lite besvärligt. Hon bor i Oslo och det har ställt till det för jag kan inte åka dit. Då hade jag hamnat i karantän och det går ju inte med jobbet.

Har ni inte kunnat träffas?

– Hon har varit här flera gånger. Men det har varit flera veckor emellan. Det klart, det är inte så kul. Jag uppskattar att hon kommer hit, svarar han.

"Fatalt misslyckande"

Kulturutskottet, nordiska rådet och nordiska kulturfonden. Det är riksdagsledamotens uppdrag i riksdagen.

Vad gäller det nordiska samarbetet har Mejern Larsson ett och annat att säga om efter denna våren:

– Alltså, det är ett så fatalt misslyckande det som har skett. Vi säger att vi ska bli världens mest integrerade region och så stänger vi gränserna mellan varandra.

– Det är inte bara arbetsresor och transporter som drabbats. Det berör så mycket mer. Inte minst kärleken. Jag hörde på radion om någon som hade sina mor- och farföräldrar på andra sina gränsen. Det här tycker jag man kunde ha skött mycket bättre.

Du riktar skarp kritik låter det som?

– Absolut. De jobbar ju på att försöka lösa det. Men jag tycker att när vi haft en sådan strategi på sådan hög nivå, statsministernivå, då tycker jag att det inte är bra, utan det skickar fel signaler.

"Utmaningar finns kvar"

Nuvarande mandatperiod i riksdagen är Mejern Larssons tredje. Och visst har han en fjärde i sikte.

– Jag känner att jag har fått extra energi, i och med nytt utskott och nya uppdrag. Jag brinner för värmlänningarnas vardagsfrågor. Jag är laddad för en ytterligare period. Om det finns stöd och support står jag till förfogande hos nomineringskommittén.

Vad ska ni, S, göra för att behålla makten?

– Innan coronapandemin hade vi ett jättetufft läge och de utmaningarna kvarstår. Sedan tycker jag att vi har skött det här bra. Men man får ha respekt för att det har varit nationell samling nu, Sverige AB har varit vårt fokus, det tycker jag är väldigt fint. Men utmaningarna finns kvar. Och de kommer att ställas inför ett svårt läge med en högre arbetslöshet och vad det för med sig.

Kommer coronaviruset vara den största valfrågan?

– Nej, men spåren efter. Det kommer att kopplas till valet. Det är jag helt säker på.

Det första du gör efter coronakrisen är över?

– Då ska jag självklart gå på en stor rockkonsert med flickvännen och goda vänner, det har jag saknat.

Artikeltaggar

FrankrikeGränshandelLars Mejern LarssonNorgePolitikSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.