Marianne hittade en väg ut ur coronakrisen

Publicerad:
Fryksdalens sparbank och Företagarna besökte nyligen Ulvsby herrgård för att bland annat prata om hur småföretag kan klara coronakrisen. Från vänster, Anette Rhudin, Navigatorn, Ulrika Frykestam, vice ordförande Företagarna Sunne, Marianne Krönsjö, Ulvsby herrgård samt Veronica Oldne, Claes Edberg och Anders Bäckman från Fryksdalens sparbank. Foto: Dan Enwall

När Fryksdalens sparbank och Företagarna i Sunne skulle lyfta fram ett Sunneföretag i samband med presentationen av Småföretagsbarometern föll valet på Ulvsby herrgård.

– De har tacklat coronakrisen med framtidstro och ställt om på ett imponerande sätt, säger Veronica Oldne, företagsrådgivare vid Fryksdalens sparbank.

Småföretagsbarometern är en konjunkturenkät som redovisar hur Sveriges småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar om utvecklingen de kommande tolv månaderna. Undersökningen, som produceras av Företagarna, Sparbankernas riksförbund och Swedbank, omfattar 4000 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda.

– Småföretagen är oerhört viktiga för den svenska ekonomin. Inom Företagarna Sunne pratar vi med 10-15 lokala företag varje dag. För de flesta dog allting under tre dagar i mars på grund av coronapandemin medan vissa branscher, till exempel den grafiska, går jättebra. Entreprenörer tänker nytt, men det närmaste året kommer att bli tufft för många småföretagare, säger Ulrika Frykestam, vice ordförande Företagarna Sunne.

Och en av företagarna som visat sig kunna hitta nya framgångsvägar i utmanande tider är alltså Marianne Krönsjö som driver Ulvsby herrgård tillsammans med sin man Christer.

– Vi vill växa, men då en stor del av våra gäster sommartid är Västanåpublik blev givetvis coronakrisen ett tungt slag för oss. Bokningarna försvann. Men efter ett bra samtal med banken kändes det lugnare och vi beslöt oss för att se möjligheterna. Så nu satsar vi på vandring och cykelturer och bokningarna kommer in i rask takt. Så det är viktigt att våga tänka nytt, och att samarbeta vilket vi gör med både Selma Spa och andra företag i Sunne, säger Marianne Krönsjö.

Ulvsby herrgårds Marianne Krönsjö berättade om vägen tillbaka efter alla avbokningar i våras.
Ulvsby herrgårds Marianne Krönsjö berättade om vägen tillbaka efter alla avbokningar i våras. Foto: Dan Enwall

På plats under "barometerträffen" fanns också Anette Rhudin, Navigatorn, som Marianne också nämnde som ett stort stöd. Rhudin är för övrigt förste talare ut under webbinariet ”Småföretagen i krisen – samarbete, innovation och omställning för en mer hållbar framtid” som sänds i samarbete med Swedbank, Sparbankerna och Ludwig & Co.

– När jag lyssnar på Marianne slås jag framför allt av hennes stolthet över bygden som jag tror är en väldigt viktig drivkraft. Här i Fryksdalen finns mycket att se och uppleva. Det gäller bara att få folk att ta del av det. Bland våra mindre företag här i Sunne finns många goda exempel, varav jag kommer att lyfta fram några på webbinariet, säger Anette Rhudin.

Artikeltaggar

Företagarna SunneFryksdalens sparbankNyheterSunneUlvsby HerrgårdUlvsby herrgård - Länsmansgården

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare