Hoppa till huvudinnehållet

Innan munkarna kom till Varnhem

Publicerad:
Kata var troligen kvinnan som ägde storgården i Varnhem under 1000-talets första hälft. På Kata gård får man veta mer om henne, gården och utgrävningarna.
Kata var troligen kvinnan som ägde storgården i Varnhem under 1000-talets första hälft. På Kata gård får man veta mer om henne, gården och utgrävningarna. Foto: Anna Warner

Det kan vara Sveriges äldsta rum, kryptan till den privata gårdskyrka från vikingatiden som arkeologerna började gräva fram för 15 år sedan.

I dag är de här ett turistmål fullt i nivå med Jan Guillous romanfigur Arn, som i början av 2000-talet drog tusentals människor till Varnhem.

Det var på något sätt som att verklighetens både hann i kapp och passerade fiktionen när arkeologerna 2005 gjorde de sensationella fynden på kullen bakom klosterkyrkan. Bit för bit, stycke för stycke blottades ruinen av en kyrka från 1000-talet, som kunde berätta om tiden innan munkarna kom till Varnhem på 1100-talet. På kullen fanns också en kristen gravplats från 900-talet.

I maj 2017 invigdes Kata gård, en informationsbyggnad och samtidigt ett arkeologiskt skydd över kyrkoruinen. Det fick sitt namn efter den kvinna som troligen ägde storgården i Varnhem under 1000-talets första hälft.

Sedan dess har Kata gård årligen haft mellan 70 000 och 80 000 besökare. Men så många blir det inte i år med tanke på coronakrisen.

– Besöksantalet under våren har i stort sett varit halverat, säger Marie Wennerholm, besöksnäringsstrateg i Skara kommun.

Kata gård håller öppet varje dag hela sommaren. Under perioden 22 juni fram till mitten av augusti genomförs dagliga guidningar, om än i begränsad omfattning.

– Det blir plats för max 15 till 20 personer för att vi ska kunna hålla ett par meters avstånd i informationsbyggnaden. Blir intresset stort, håller vi öppet för att göra fler dagliga guidningar, säger Marie Wennerholm.

Artikeltaggar

Kata gårdSkaraSommarTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.