Hoppa till huvudinnehållet

I kanoten blir man ett med naturen

Publicerad:
Foto: Thomas Kühnel

Tystnaden, känslan av att vara ett med naturen när man stilla glider fram över den spegelblanka Trädgårdssjön.

– Det är nog det som är tjusningen med att paddla kanot, säger Mats Beckman.

I nästa ögonblick ser han sig själv paddla nedströms i ån Flian, där strömmarna får vattnet att leva sitt eget liv.

– Det är en betydligt större utmaning, men det är också där du lär dig tekniken.

Till det här reportaget tog vi det säkra före det osäkra och valde en av de många sjöarna i Valle; Trädgårdssjön alldeles intill Höjentorps slottsruin. Mats Beckman var lika övertygad i valet av andreman i kanadensaren; Svante Fredén, kanotentusiast som till och med har ett eget museum.

Foto: Thomas Kühnel

Det var för övrigt Svante Fredén som i början av 70-talet lyckades övertyga en då aktiv föräldraförening i Skara scoutkår om att köpa in några kanoter.

– Vi köpte tre för 900 kronor styck, och de har vi fortfarande kvar. I dag kostar en ny omkring tolv tusen.

Röd Macfie-kopia

Men den kanot de har med sig till Trädgårdssjön har mer karaktär än så.

– Den är 80 år. Jag köpte den av en äldre dam i Dalsland för tio år sedan, det var hennes man som hade byggt den, säger Svante Fréden.

Han beskriver kanoten som en Harry Macfie-kopia. Harry Macfie var en svensk äventyrare som lärde sig bygga och använda indiankanoter som pälsjägare i Kanada kring förra sekelskiftet.

- Jag har skrapat och målat den, det är i stort sett allt. Den är i bra skick.

Och nu röd.

- Kanoter kan ha vilken färg som helst, bara de är gröna, säger Mats Beckman.

Började i scouterna

Han tog som 14-åring sina första paddeltag, just här i Valle, i en av scoutkårens då nya kanoter. På 80-talet hyrde han själv ut kanoter vid Näsbadet.

– Jag minns hur vi körde runt med skolklasser här ute. Det är bättre med små sjöar, det blir med vindkänsligt i de större.

Foto: Thomas Kühnel

Mats Beckman har med åren blivit en kanotfreak som trots stillheten i sjöarna i Valle numera föredrar åpaddling nedströms i Flian.

– Det är en större utmaning, det händer lite mer där. På sjön behöver du knappt styra, det är bara att åka. Nedströms på Flian krävs en annan teknik.

Lugnare uppströms

Nåja, både nybörjare och vana paddlare har möjlighet att välja. I Valle finns ett pärlband av tindrande små sjöar som erbjuder en fantastisk naturupplevelse. Kanoter, och flytvästar, kan hyras på Flämslätts stifts- och kursgård.

Foto: Thomas Kühnel

Den som vill ha mer fart och spänning antar utmaningen i Flian, som rinner från Hornborgasjön vidare ut i Lidan. Kanoter går att hyra vid Herrtorps qvarn några kilometer söder om Skara. Nybörjaren väljer att paddla Flian uppströms, mot Hornborgasjön. Att paddla till sjön och tillbaka till Herrtorps qvarn tar cirka sex timmar, och sträckan är som gjord för strandhugg.

Marias bästa båt- och kajakturerVattenvägar ger nya perspektivPaddla kanot – äventyr för hela familjen

Artikeltaggar

Fritid och livsstilSkaraSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.