Hoppa till huvudinnehållet

Sommarens bästa ljudböcker

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ljudböcker är för alla oss som vill iaktta stränga sociala avstånd.

Här är sommarens bästa läsning – och lyssning.

Det mest slående just nu är att nästan alla riktigt bra romaner handlar om frånvarande mammor och om jakten på en mamma som försvunnit på ett eller annat sätt.

Det är väldigt ofta fantastisk läsning.

Här är årets bästa ljudböcker.

1) Samlade verk – Lydia Sandgren

Den tog tio år att skriva och är på 700 sidor. 28 timmars (!) lyssning. Men varje sekund är en njutning, inte ett ord är i onödan, inte en känsla är schablon, inte en tidsmarkör är sökt. Det här är en debut och jag undrar om en debut någonsin varit så perfekt. Storyn är lite som en svensk ”Vi som älskade varandra så mycket” med frånvarande mamma som bas. Stora känslor, små känslor. Mycket Göteborg. Som en tavla av Lerin. Som en bok skriven direkt för Lerin. Nu väntar jag bara på tv-serien. Tio avsnitt – minst. Årets bok. Årets August-vinnare.

2) Där kräftorna sjunger – Delia Owens

Årets bästa och mest oavsiktliga kriminalroman med en gastkramande rättegång som kulmen. Men också en fullständigt briljant skildring av en ung kvinnas liv i träsken i North Carolina, med en massa fantastiska insikter om modersrollen bland djur och människor. Visste ni till exempel att stressade rävhonor överger sina barn för att kunna föda nya kullar i lugn och ro för att kunna säkra släktets fortlevnad? Sug på den. Owens bok är en debutroman, skriven av en 70-åring. Årets Tara Westover.

3) Jag ser allt du gör – Annika Norlin

Jag blev helt chockad över hur bra den här novellsamlingen är. Rena Torgny Lindgren-klassen. Varje berättelse är som ett under – utfört vid avgrundens kant. Dessutom läser Olof Wretling som en västerbottnisk gud.

4) Paradiset ligger under mammas fötter – Gina Dirawi

Skulle jag sätta en enda bok i händerna på traktens fjortisar, i alla åldrar, så är det den här. Vansinnigt rolig, vansinnigt ärlig, vansinnigt välskriven om hur det är att vara invandrarbarn i landet Lätt och Lagom. Dessutom läser hon ljudboken själv.

5) En stund är vi vackra på jorden – Ocean Voung

Årets stilistiska explosion. Innehåll: se fyran på listan. Ett mästerverk. Kan innehålla spår av homosexualitet.

6) Normala människor – Sally Rooney

Lika bra som tv-serien. Detsamma gäller också hennes första roman Samtal med vänner som är strålande.

7) Åren – Annie Ernaux

Äldre fransk prisbelönt författarinna som skrivit den mest njutbart nostalgiska berättelsen om sitt liv som man kan tänka sig. Ren poesi. Att höra en människa navigera fram i ett liv bland tidsmarkörer och europeisk utveckling sen 50-talet är stor, stor konst. Nobelprisklass. (Finns bara som ljudbok på engelska ännu.)

8) Vuxna människor – Marie Aubert

Ännu en norsk succéroman om hur svårt det är med familjerelationer och arv och kärlek mellan släktingar. Arvstvisten om en släktstuga är bara för nervstarka att våga ta del av.

9) Männen i mitt liv – Sofia Rönnow Pessah

Härligt snuskig bok om alla män hon legat med. Kan inte bli bättre. Eller mer ångestfyllt.

10) Svärmodern – Moa Herngren

Klaustrofobisk och lössläppt underhållande, om vartannat, om en mamma, en son och en sonhustrus liv och små och stora katastrofer. Skrivet av författaren som ligger bakom Bonusfamiljen. Slutar, fascinerande nog, nästan exakt likadant som Lydia Sandgrens bok.

11) Love – Kerstin Gezelius och Alexander Onofri

Roman om Greta Garbos första tid i USA. Jag äääääälskar dokumentära romaner. (En gång i tiden funderade jag själv på att skriva en roman om Garbos planer på att mörda Hitler – den romanen är fortfarande oskriven, härmed beställer jag den av författarparet.)

12) Nästa!: En läkarroman – Nina Lykke

Vansinnigt rolig roman om hur det är att vara läkare på vårdcentral med alla knäppa patienter och ett eget halvknäppt privatliv.

13) Midsommarnattsdröm – Bengt Ohlsson

En sällsamt obehaglig roman om cyniska män, mera allmänt sorgliga män och om att livet är fullständigt sjukt jävla meningslöst. Ibland tror jag mig till och med kunna gissa vilka halvkända män i min omgivning Ohlsson berättar om. Obehaglig – men bra roman. En bokklubbsbok av guds nåde – för kvinnor.

Bubblare: Kvinnoarvet – Amelia Adamo, Jackie – Anne Swärd, Tistelhonung – Sara Paborn, Resa över avgrunden – Birgitta Lindqvist, Lärarinnans sång – Vigdis Hjorth, Kallad: kamp och kärlek – Olle Carlsson.

Deckare: Det sista livet – Peter Nyström och Peter Mohlin, Mytomanen – Sofie Sarenbrant, Vingar av silver – Camilla Läckberg, Lekarna – Bo Svernström.

Artikeltaggar

Annika NorlinHelgKrönikorOlof WretlingPeter MohlinPeter Nyström