Hoppa till huvudinnehållet

Inställt och omställt när midsommar firas i Värmland

Publicerad:
Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters hembygdsförening, har en annorlunda midsommarafton att se fram emot i år när det blir mer folktomt än vanligt i Gropa på hembygdsgården i Ransäter.
Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters hembygdsförening, har en annorlunda midsommarafton att se fram emot i år när det blir mer folktomt än vanligt i Gropa på hembygdsgården i Ransäter. Foto: Lisa Olaison

Den klassiska dragspelsmusiken och små grodorna kommer att lysa med sin frånvaro under årets midsommar.

På vissa hålls ställs årets midsommarfirande in helt, medan man på andra håll bjuder in till firande på egen hand.

– Det känns jättemärkligt, säger Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters hembygdsförening.

Med dragspelsmusik, blomsterkransar och dans runt majstången brukar midsommarfirandena vara välbesökta evenemang på hembygdsgårdarna. I år kommer hembygdsgårdarna dock att vara betydligt mer folktomma under midsommar än vanligt.

I NWT:s rundringning till flera av länets midsommararrangörer svarar i stort sett alla att man beslutat att helt ställa in årets midsommarfirande på grund av coronapandemin och myndigheternas rekommendationer.

I år blir det inget midsommarfirande i vare sig Ransäter, Borgvik, Mariebergsskogen eller på Alsters herrgård. Ett tråkigt men självklart beslut i dessa tider, menar man på Ransäters hembygdsgård där man även ställt in årets uppsättning av Värmlänningarna.

– Vi försökte in i det längsta att flytta fram beslutet, även om mycket pekade på att vi inte skulle kunna ha något firande. På midsommar brukar det vara över 3 000 personer som samlas på hembygdsgården så det blir en omöjlighet att ha ett firande, säger hembygdsföreningens ordförande Ann-Sofie Pettersson.

Och fortsätter:

– Det känns väldigt konstigt. Vid den här tiden skulle vi ha haft genrep och logarna skulle ha varit lövade. Det är glädjefyllt att göra i ordning inför midsommar eftersom det är ett så vackert evenemang. Så det är väldigt konstigt att inte kunna ha något firande i år. Det kommer kännas väldigt ödsligt här.

Midsommarfirandet i Ransäter har blivit något av ett slags institution, och årets firande skulle ha varit det 67:e i ordningen.

– Det är vårt äldsta evenemang, och det har ringt personer som har firat midsommar i Ransäter i hela sina liv och inte känner till något annat. För en del är det nog som att säga att man ställer in julafton, att midsommar är så pass stort.

Det brukar myllra av midsommarfirare på Ransäters hembygdsgård under midsommar, inte minst i Gropa. Så blir det inte i år.
Det brukar myllra av midsommarfirare på Ransäters hembygdsgård under midsommar, inte minst i Gropa. Så blir det inte i år. Foto: Joachim Lagercrantz

"Får försöka"

Inte heller på Karlanda hembygdsgård utanför Årjäng blir det något traditionsenligt midsommarfirande i år. I stället för att anordna ett traditionsenligt midsommarfirande i år kommer man att klä majstången och smycka hembygdsgården, så att de som vill kan besöka hembygdsgården för att fira midsommar på egen hand – under eget ansvar.

– Vi brukar ha kaffeservering, spelmansmusik, lotteri och alltihop, men det blir inget av det i år. Jag tror att det är bra om man kan fira midsommar även om det inte är ett fullt arrangemang. Man får försöka i dessa tider, så det blir någonting, säger Marianne Rundin på Karlanda hembygdsförening.

Det är dock inte alla arrangörer som har ställts in årets midsommarfirande. På Bomstadbadens camping i Karlstad arrangerar man i år ett firande för de gäster som bor på campingen under midsommar.

– Vi har ett midsommarfirande i en speciell form för våra boendegäster så att de ska få uppleva lite midsommar i varje fall. Det kommer att vara tjugominuterspass med sång och majstång, men det är föranmälningar och max 40 personer åt gången på ett inhägnat område, berättar David Nordentjell på Bomstadbaden.

Förra året lockade midsommarfirandet i Mariebergsskogen många besökare som dansade runt majstången. I år blir det dock varken dragspelsmusik eller dans runt stången när många arrangörer ställer in och ställer om.
Förra året lockade midsommarfirandet i Mariebergsskogen många besökare som dansade runt majstången. I år blir det dock varken dragspelsmusik eller dans runt stången när många arrangörer ställer in och ställer om. Foto: Denny Jansson

"Först till kvarn"

På Vikingacentret i Nysäter arrangerar man i år ett någorlunda traditionsenligt firande, om än i en något annan och begränsad form.

– Ett litet firande blir det. Det kommer att vara begränsat och vi har rep som läggs på marken för att markera avståndet. Vi har stora ytor att vara på, så vi tror inte att det kommer att vara något problem att begränsa det på det sättet, säger Peter Olausson i föreningen Vikingaleden.

Och fortsätter:

– Man vill ju göra någonting, och vi har förutsättningarna eftersom vi har stora ytor och då kan vi göra någonting och vill göra någonting. Vi räknar dock inte med någon vallfart till detta. Skulle det mot förmodan bli köbildning har vi sagt att det är först till kvarn som gäller.

Artikeltaggar

Ann-Sofie PetterssonÅrjängBomstadbadenBorgvikDavid NordentjellKarlstadMariebergsskogenMidsommarNyheterPeter OlaussonRansäterRansäters hembygdsföreningSommarVärmlands länVärmlands vikingacenterVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.