En magisk och hållbar midsommarkrans

Publicerad:
I morgon är det midsommarafton och vad passar inte perfekt om inte en fin och hållbar midsommarkrans som står sig hela dagen. Floristen Sofia Bergman vet hur man gör den perfekta kransen. Foto: Cecilia Snöbohm

Midsommar har enligt gamla sägner visat sig vara laddat med magiska krafter. De som ville ta med sig sommarens energi band kransar med blommor som de sparade till julbadet, för det bästa sättet att återfå energin under vintern var exempelvis att man la en torkad midsommarkrans i det årliga julbadet.

Midsommarkransar går att binda på många olika sätt, Säffle-Tidningen har därför tagit hjälp av en expert i området och träffat Sofia Bergman, florist på Pomonadalen.

– Många tar det de har ute i trädgården eller vad som finns i dikeskanter, det är mycket prästkragar och blåklockor, sedan är de kanske de som har lite mindre rosor i sina trädgårdar. Det är lite blandat och man tager vad man haver helt enkelt, säger Sofia.

En del kommer in till butiken och köper en färdig krans med andra köper det som saknas och någon väljer att köpa en färdig stomme för att binda med blommor man har hemma.
En del kommer in till butiken och köper en färdig krans med andra köper det som saknas och någon väljer att köpa en färdig stomme för att binda med blommor man har hemma. Foto: Cecilia Snöbohm

En del väljer att plocka blommor från det man har hemma och sedan fylla på från det som finns i butiken.

– Det kan vara lite brudslöjor, kvistrosor och kvistnejlikor, lite småblommigt är fint i en krans tycker jag och gärna lite grönt i den också, säger Sofia.

Det är också trendigt med eukalyptus och det är många som önskar att få med växten i sina kransar.

I Sofias midsommarkrans som hon bär på huvudet har hon blandat; blåklint, prästkrage, brudslöja, röd kvistros, prärieklocka, eukalyptus och lite annat blandat grönt.
I Sofias midsommarkrans som hon bär på huvudet har hon blandat; blåklint, prästkrage, brudslöja, röd kvistros, prärieklocka, eukalyptus och lite annat blandat grönt. Foto: Cecilia Snöbohm

Individuellt tycke

Hur många sorter man väljer i sin krans är individuellt och en del vill att det skall vara busigt med många sorter medan någon varvar med färre.

– Jag tycker att det ska vara minst tre sorter, för då blir det lite blandat och att man varvar det jämnt fördelat över kransen. Att det röda och det blåa kommer med jämna mellanrum, för då får man med det runtom hela huvudet sen också, säger Sofia.

Det blir en del beställningar av kransar till midsommar, en del kommer in för att köpa en helt färdig krans, en del väljer att köpa endast blommor och någon väljer att köpa både blommor och det material som behövs för att binda en krans.

– Sen är det många som kommer och köper en stomme för att klä den själv, för det är inte alla som vill göra själva stommen själva.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm

Hur man binder

För att binda en krans så som floristen Sofia gör, behöver man använda sig av grön ståltråd, som man surrar ihop för att få den längd och tjocklek man behöver på stommen. På stommen gör man också två öglor åt varje ände för att i slutet när kransen är klar kunna knyta ihop den med hjälp av ett fint band.

I ändarna på kransen fäster man ett band för att justera storleken så att den passar på kransbärarens huvud.
I ändarna på kransen fäster man ett band för att justera storleken så att den passar på kransbärarens huvud. Foto: Cecilia Snöbohm

Sedan viras det floratejp runt ståltråden för att det inte ska sticka ut vassa kanter från ståltråden. För att binda fast knippen med blommor på stommen, fäster Sofia först myrtentråd, som hon sedan kan surra fast knippena med. Blommorna till knippena klipps av med korta stjälkar och på rosorna klippor hon även av det gröna som gör att man kan få kransen att se fylligare ut. Knippena klipper hon med hjälp av en sekatör eller en vanlig sax.

– Sen tycker jag att det är väldigt fint i en midsommarkrans att man blandar lite mer kompaktare blommor med lite skirare blommor, för att man skall få lite mer effekt i kransen och gärna lite varierande storlekar på dem, säger floristen.

För att inte kransen skall vissna eller sloka direkt kan man låta blommorna stå snittade i vatten under dygn.
För att inte kransen skall vissna eller sloka direkt kan man låta blommorna stå snittade i vatten under dygn. Foto: Cecilia Snöbohm

Knep för en hållbar krans

För att få kransen att hålla under en längre tid finns det några knep som gör att blommorna inte vissnar eller slokar.

– Det som är väldigt viktigt innan man börjar använda blommorna är att man snittar upp dem så att de får stå och dra vatten. Då vet man att de har dragit, för sen har de inte tillgång till vatten.

Det kan man göra dagen innan, när kransen sen är färdig kan man spreja lite vatten på den och sedan lägga den i en plastpåse och förvara i kylskåpet.

Vill man göra kransen dagen innan går det bra att spreja lite vatten på den och låta den ligga i en plastpåse i kylskåpet, då håller den sig till midsommarafton.
Vill man göra kransen dagen innan går det bra att spreja lite vatten på den och låta den ligga i en plastpåse i kylskåpet, då håller den sig till midsommarafton. Foto: Cecilia Snöbohm

Artikeltaggar

MidsommarNyheterPomonadalenSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare