Hoppa till huvudinnehållet

Antalet fall av covid-19 ökar – lappar bilar för att informera om smittan

Publicerad:
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i de värmländska kommunerna.
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i de värmländska kommunerna. Foto: Montage

Efter att i förra veckan ha sällat sig till de kommuner där antalet bekräftade fall av covid-19 överstiger 15, har antalet fall fortsatt att stiga i Grums enligt torsdagens statistik:

– Det var egentligen bara en tidsfråga, säger kommunalrådet Leif Haraldsson (S).

Munkfors kommun fortsätter att vara den kommun med flest smittade sett till antalet invånare i kommunen - där man lappar bilar för att upplysa om covid-19.

Det är först när en kommun får fler än 15 bekräftade fall som kommunen dyker upp i statistiken över antalet bekräftade fall av covid-19.

Så var fallet i Grums kommun i förra veckans statistik, och där antalet fall under den senaste sjudagarsperioden ökade med ytterligare elva fall enligt Folkhälsomyndighetsns veckovisa statistik som presenterades på torsdagen.

Nya siffror: Så många är smittade i din kommun

– Vi var förskonade under en längre tid när det publicerades statistik över kommuner med fler än 15 fall, och det dröjde länge innan vi hamnade där. Men det var egentligen bara en tidsfråga, säger Leif Haraldsson till NWT.

Han upplever att det finns en trötthet bland allmänheten till covid-19 och att många därför har börjat slappna av.

– Det finns en trötthet hos folk att sitta hemma och man vill socialisera i stället. Det, i kombination med att vi hittills haft få fall, har kanske gjort att många slappnat av och släppt lite på säkerhetsaspekterna. Det är det som är faran, det gäller att man håller i och håller ut.

Leif Haraldsson (S) är kommunalråd i Grums kommun.
Leif Haraldsson (S) är kommunalråd i Grums kommun. Foto: Helena Karlsson

Vad görs för att minska smittspridningen i Grums kommun?

– I verksamheterna har vi våra medicinskt ansvariga. Vi har även kört utbildning i handhygien, som var planerad att vara i gång när coronapandemin bröt ut, så det var tur. Den har vi kört en omgång till. Våra kommunikatörer jobbar med att sprida budskapet från Folkhälsomyndigheten, Region Värmland och Länsstyrelsen. Det är så som vi kan jobba, med att sprida information.

Kan det bli aktuellt med några ytterligare insatser?

– Ser vi att antalet fall eskalerar får vi ju titta på åtgärder. Riktigt där är vi inte just nu. Det finns mindre kommuner än Grums som har fler fall, men man får ändå vara uppmärksam på hur det ser ut. Vi har kontinuerliga möten med alla verksamheter för att hålla koll och vara på tårna, säger Leif Haraldsson.

Och fortsätter:

– Håll i, håll ut! Det är viktigt att ha respekt för varandra, vi ska vara rädda om varandra.

Jan-Olof Appel är kommunchef Munkfors kommun.
Jan-Olof Appel är kommunchef Munkfors kommun. Foto: Pia Holmström

Lappar bilar i Munkfors

I Munkfors kommun har antalet fall enligt torsdagens statistik från Folkhälsomyndigheten ökat ytterligare, och där kommunen är den värmländska kommun med flest antal smittade sett till antalet invånare.

– Vi fick in smittan tidigt och sedan har den tyvärr hängt sig kvar. Vi fick några fall tidigt i Munkfors, men sedan verkar det som att smittan fått fäste, säger kommunchefen Jan-Olof Appel.

Och fortsätter:

– Vad det beror på är svårt att uttala sig om. I vår egen verksamhet kan vi se att det är färre som har testats positiva än vad det har varit tidigare. Det är färre brukare som har smittan nu än vad det har varit tidigare.

För att minska smittspridningen har man från kommunens sida bland annat spridit information om coronaviruset och uppmanat kommuninvånarna att fortsätta följa råden.

– Vi gör vad vi kan för att informera allmänheten om vad man bör göra, som att hålla avstånd till varandra, undvika större folksamlingar och ha god handhygien. Vi jobbar både med kommunens hemsida och sociala medier. Vi har även varit ute och lappat bilar för att upplysa allmänheten ytterligare, säger Jan-Olof Appel.

I Munkfors fortsätter man att följa myndigheternas rekommendationer och uppmanar samtidigt kommuninvånarna till försiktighet.

– En fortsatt uppmaning är att man bör vara försiktig, detta är inte över på något sätt. Man måste fortsätta följa de råden, särskilt nu när det är vackert väder och midsommar, säger Jan-Olof Appel.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenGrumsJan-Olof AppelLänsstyrelsenLeif HaraldssonMunkforsRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.