Hoppa till huvudinnehållet

Tvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktning

Publicerad:
KTIC Kristinehamns teknik- och innovationscenter
KTIC Kristinehamns teknik- och innovationscenter Foto: Mats Zetterberg

Tvisten om nya gymnasieskolan fortsätter. Nu blir det en överbesiktning och frustrationen hos båda parter växer:

– Vi når ju inte varandra, säger kommundirektören Martin Willén.

Som NWT tidigare skrivit pågår en lång tvist mellan Kristinehamns kommun och byggbolaget Noctor om bygget av nya gymnasieskolan Kristinehamns Teknik- och innovationscentrum, KTIC.

Bygget gick inte genom slutbesiktningen. Öppningen har därför skjutits på framtiden och sker tidigast inför skolstarten nästa år.

Nya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

I fredags hölls ett nytt möte parterna emellan för att diskutera det som inte godkändes av besiktningsmannen: brister i fuktsäkerhetsarbetet och i stålkonstruktionen.

– Vi kunde konstatera att de åtgärder som vi kräver heller inte nu är åtgärdade, säger Martin Willén, kommundirektör i Kristinehamns kommun.

– De hävdar att det inte är någon fara att vistas i byggnaden, medan vi hävdar att man inte kan säga säkert att bristerna inte påverkar inomhusklimatet i byggnaden.

Nu kräver Noctor en överbesiktning av bygget.

– Om en byggherre underkänner en entreprenad är en överbesiktning det enda sättet för entreprenören att hävda sin rätt, säger Staffan Sterner, projekteringsledare på Noctor.

Vad innebär en överbesiktning?

– En överbesiktning går till en besiktningsnämnd där det sitter tre jurister. Man gör om besiktningen på de punkter där den tidigare besiktningen inte godkändes. Beslutet får båda parter sedan rätta sig efter.

Hur lång tid tar en överbesiktning?

– Själva besiktningsnämnden ska vara bildad inom tre veckors tid, men därefter tar det tid. Utifrån min erfarenhet skulle jag gissa på någonstans runt sex till åtta månader. Det blir inte klart i år och är en kostsam väg för alla inblandade parter, säger Staffan Sterner.

Enligt avtalet tickar nu ett vite mot Noctor, enligt Martin Willén på 120 000 kronor i veckan.

Samtidigt drabbas kommunen av merkostnader på olika håll. Skolprojektet var budgeterat till 125 miljoner kronor. Men bara själva flytten av skolverksamheten till KTIC, som nu är uppskjuten till tidigast hösten 2021, kostar 1,5 miljoner kronor. Och nu måste upphandlingen av flytten göras om.

– Det är för tidigt att säga något om hur mycket det här kommer att kosta oss i slutändan. Men att det blir dyrare än vi räknat med står klart, säger Martin Willén.

Martin Willén är ny kommundirektör för Kristinehamns kommun.
Martin Willén är ny kommundirektör för Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Carlsson

– Vi är jättebesvikna förstås, vi når ju inte varandra.

Och på den punkten håller parterna med varandra:

– Alla förlorar på det här. Om vi hade en motpart som hade viljan, hade vi kunnat lösa det här på en vecka. Men nu vi har inget förtroende för varandra längre, säger Staffan Sterner som dock vill framhålla samarbetet med själva skolverksamheten:

– Det har fungerat ypperligt.

Nu får gymnasieeleverna gå kvar i samma skollokaler i ytterligare ett läsår, medan tvisten fortsätter.

Med tanke på att ni driver tvisten vidare, är ni säkra på att ni får rätt i överbesiktningen?

– Vi är övertygade om det. Vi anser inte att det är något fel begånget, säger Staffan Sterner.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKristinehamnKristinehamns kommunKristinehamns teknik- och innovationscenterMartin WillénNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.