Hoppa till huvudinnehållet

Tunga skattesmällar för husbilen

Publicerad:
Lars Bergholm är husbils- och husvagnsimportör i Kristinehamn. Han sitter också i branschorganisationens styrelse och jobbar hårt för att husbilarnas skattebördor ska mildras.
Lars Bergholm är husbils- och husvagnsimportör i Kristinehamn. Han sitter också i branschorganisationens styrelse och jobbar hårt för att husbilarnas skattebördor ska mildras. Foto: Olov Öström

Nya husbilar har sedan 2018 drabbats av två rejäla skattesmällar.

En ny husbil har fått fordonsskatten höjd från 7 500 till 28 000 kronor.

Nu pågår ett arbete för att mildra den tunga skattebördan.

Om vi tar ett exempel: För en normalstor ny husbil registrerad före halvårsskiftet 2018 var fordonsskatten 7 000 kronor. När Bonus malus infördes 1 juli 2018 blev det en fördubbling av skatten.

Ifjol höstas infördes en ny metod inom EU, WLTP, för att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Den slog också hårt mot husbilarna. I det exempel vi här beskriver har skatten gått från 7000 kronor via 14 500 kronor och ligger nu på 28 000 kr om året.

Husbilsbranschen och husbilsägare har förstås rasat mot utvecklingen.

Försäljningen har rasat

Rasat har också husbilsförsäljningen av nya husbilar. Nyregistrering av husbilar har gått ner 30 procent.

– Det var som att dra ur sladden, säger Lars Bergholm.

Förutom att han är ägare till importfirman Bergholm i Kristinehamn sitter han i styrelsen för branschorganisationen HRF (Husvagnsbranschens riksförbund) och jobbar hårt för att få bort, som han tycker, de orättvisa skattereglerna.

– Det är svårt att förstå varför en husbil ska ha dubbelt så mycket i fordonsskatt som en timmerbil, säger han.

– Vi anser att en husbil är ett klimatsmart semesteralternativ. Husbilarna rullar inte så många mil per år och du har hela boendet med dig. Den miljöpåverkar inte alls lika mycket som om du flyger någonstans och bor på hotell under semestern.

Mildra snytingen

Det finns ett sätt att mildra skattesnytingen. Det är att ställa av fordonet när det inte används. Under avställningsperioden behöver man inte betala fordonsskatt eller trafikförsäkring. Används husbilen bara under sommaren spar man mycket pengar på att ha den avställd under vinterhalvåret. Men allt fler utnyttjar husbilen större delen av året. Då blir inte skattelindringen lika påtaglig.

Av- och påställning kan annars göras enkelt via Transportstyrelsens hemsida eller med appen Mina fordon.

För husbilar med skatt över 4 800 kronor betalar man dygnsskatt.

Karensdagar problemet

Haken är att det finns en karenstid på 15 dagar. Så lång tid måste husbilen först vara avställd för att man ska slippa skatt.

– Vi vill givetvis att karenstiden kortas, säger Lars Bergholm.

Sedan 1,5 år driver Lars Bergholm och branschen kampanjen Husbilskampen för att få skattelättnad.

Kampen ser ut att kunna lyckas, åtminstone delvis. Nyligen gick remisstiden ut för det förslag som Skatteverket arbetat fram där karenstiden för avställning är nere på fyra dagar.

– Jag är optimist och tror att reglerna kommer att ändras. Det finns ändå en förståelse hos politikerna att det här är fel, säger Lars Bergholm.

Artikeltaggar

EkonomiKonsumentKristinehamnLars BergholmNäringslivSkatteverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.