Hoppa till huvudinnehållet

Kritiken: "Det är respektlöst mot människors liv och hälsa"

Publicerad:
Mattias Joelsson (KD), kommunalråd på Hammarö.
Mattias Joelsson (KD), kommunalråd på Hammarö. Foto: Joachim Lagercrantz

Fullmäktige på Hammarö har haft färre ledamöter med hänvisning till coronapandemin.

Men när budgeten ska debatteras kommer alla 31 politiker att finnas på plats efter ett beslut av Vänsterpartiet.

– Det är respektlöst mot människors liv och hälsa, säger Mattias Joelsson (KD).

Efter en gemensam överenskommelse genomfördes kommunfullmäktigemötet i april med endast 17 ledamöter i stället för 31.

Men fortsatt med samma maktbalans.

Bakgrunden var coronapandemin och risken för smittspridning.

På måndag blir det återigen full församling efter att Vänsterpartiet meddelat att bägge ledamöterna kommer. Då måste andra partier göra likadant om inte maktbalansen ska rubbas.

Kommunalrådet Mattias Joelsson (KD) är upprörd.

– I en ökande coronatopp i Värmland väljer ett parti att bryta överenskommelsen. Det tvingar alla andra partier att komma med full besättning.

– Det är att inte värdera människors liv och hälsa när man gör på det här sättet, att en budgetdebatt ska vara så mycket viktigare när det inte ändrar de faktiska maktförhållandena eller riskerar demokratin.

Hammarö har inte varit ensamt om att välja att reducera antalet ledamöter under pandemin.

– Klarar man att hålla en överenskommelse på riksdagsnivå, men inte i en liten kommun då är det något som är knepigt, säger Mattias Joelsson.

Försvarar beslutet

Lillemor Larsson, en av två ledamöter för Vänsterpartiet, försvarar beslutet och säger att det beror på att det just är budgeten som det ska beslutas om.

– Den här budgeten är så omdiskuterad både bland anställda och kommuninvånare att det känns angeläget att vi får chansen att diskutera den på ett så bra sätt som möjligt.

– Jag visste att det skulle komma kommentarer och att man skulle ha synpunkter på det. Men vi står för beslutet och vi står för att vi tycker att det är mest riktigt ur demokratisynpunkt.

Enligt henne går mötet att genomföra på ett bra sätt.

– Jag tycker inte att vi är respektlösa. Vi sitter i biosalongen på Folkets hus, vi sitter glest och ser till att det inte blir fler än 50 personer i lokalen.

Fullmäktigeordförande Peter Johansson (L) hade hellre sett ett mindre fullmäktige.

– Under normala förhållanden vill man ha ett fulltaligt fullmäktige, men nu går coronakurvan uppåt. Jag är besviken att det blir så här.

Artikeltaggar

HammaröHammarö kommunLillemor LarssonMattias JoelssonPeter JohanssonPolitikSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.