Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Ja till bygglov för moskén

Publicerad:
Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Tommy Andersson

Idag fattade en oenig stadsbyggnadsnämnd i Karlstad beslut om att godkänna bygglov för en moské på Rud.

Så nu är det bara för Islamiska kulturföreningen att börja bygga.

Det som väckte störst debatt innan mötet var frågan om finansiering kommer utomlands ifrån. En fråga som inte har någon relevans för ett ja eller nej till ett bygglov. Då gäller plan- och bygglagen, och är bygglovsplanen korrekt kan nämnden inte säga nej. Det blev heller ingen debatt om det under mötet.

Debatt blev det däremot om parkeringsplatserna till moskén. M, KD och SD höll inte med resterande partier om att parkeringsfrågan är löst och röstade därför på avslag till bygglovet. En omröstning som slutade med sju för och fyra emot.

– Vi i våra partier anser inte att bygglovet uppfyller den parkeringsnorm som råder i Karlstad och därför röstade vi för ett avslag och anser att man bör återremittera ärendet, säger Magnus Resare (M).

Magnus Resare (M), andre vice ordförande i samma i stadsbyggnadsnämnden och Erik Nilsson (KD), nämndens ordförande.
Magnus Resare (M), andre vice ordförande i samma i stadsbyggnadsnämnden och Erik Nilsson (KD), nämndens ordförande. Foto: Tommy Andersson

Det de vänder sig emot är det korta parkeringsavtal på åtta månader som Islamiska kulturföreningen fått av teknik- och fastighetsnämnden. Parkeringsbehovet beräknas vara 120 platser.

– Det innebär att de har tillgång till parkeringsplatser vid Nobelgymnasiet, som är kommunal mark, mellan april 2022 och december 2022. Men från januari 2023 har de ingen parkeringslösning för moskéns besökare. Då blir det de boende på Rud som får ta smällen och det finns en oro för det. Så varför inte ha ett avtal på tio år, lika länge som markupplåtelseavtalet? säger Erik Nilsson (KD).

Gör avsteg

– Vi anser att alla ska behandlas lika i den här kommunen och nu gör man ett avsteg från det som är i strid med alla regelverk vi har. Vi är ganska hårda mot byggföretag att det ska finnas en rimlig mängd parkeringsplatser för ändamålet, säger Magnus Resare.

Förslagen att moskébesökarna även kan nyttja parkeringen vid Blomsterlandet eller Ruds kyrkogård köper de inte heller.

– De säger att de har ett behov av sina platser själva så det är ingen lösning, säger Erik Nilsson.

Moskébygget på Rud är i och med onsdagens beslut politiskt avslutat och så fort beslutet vunnit laga kraft så är det bara för Islamiska kulturföreningen att sätta spaden i jorden.

Moskén: "Nu kan vi börja bygga"

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenKarlstadNyheterPolitikRudStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.