"Ta hänsyn, vattenskoteråkare!"

Insändare
PUBLICERAD:
Fåglarna störs i sin häckning av vattenskoteråkarna.
Foto: Anders Hanson
Det är bara början av sommaren och säsongen för vattenskoteråkning startat.

Många gånger har jag blivit vittne till hur livrädda sjöfåglar försöker fly undan oljudet och störningen. Honor med ungar kan dessvärre inte fly utan letar i panik efter en skyddad plats vid stranden. Man blir ju helt mörkrädd när man ser vad som pågår under fåglarnas känsliga häckningsperiod.

I år verkar fåglarna ha flytt fältet för nu ser man knappt några svanar, gäss, änder längre och det var ganska rikt fågelliv i vikarna i norra Vänern för några år sedan.

Och vattenskoteråkarna kör i full fart förbi badplatser, förbi bryggor och sjöbodar så båtar och bryggor rycker och sliter, de drar ganska mycket sjö även i låga farter (dock inte i 5 knop).

I Sverige råder ett generellt förbud mot körning med vattenskoter utanför farlederna.

Hur tänker ni i kommunerna, länsstyrelsen, båtklubbar göra? Kan ni informera med skyltar om hastighetsbegränsningar, sjöregler, hänsyn mot andra på och runt sjön och framförallt mot djurlivet?

Vi är flera som bor nära sjön och hör detta oväsen dagarna i ända, och stöllkörningar på 40-50 knop där det är 5 knop. Detta har eskalerat och måste dämpas innan det går överstyr!

Jag är inte ute efter ett generellt förbud, det ska vara kul att vara på sjön (för alla) men ta hänsyn till andra människor och djur!

Tacksam för svar.

Sjö/fågelvännen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.