Hoppa till huvudinnehållet

KPL kräver granskning av alla äldreboenden

Publicerad:
Peter Sörensen, ordförande i Karlstadpartiet livskvalitet vill att ha en bred granskning på alla äldreboenden i kommunen genomförs.
Peter Sörensen, ordförande i Karlstadpartiet livskvalitet vill att ha en bred granskning på alla äldreboenden i kommunen genomförs. Foto: Peter Bäcker

Karlstadspartiet livskvalitet vill se en utredning av alla kommunens äldreboenden efter avslöjanden om missförhållanden på Kronogården.

KPL, Karlstadpartiet livskvalitet, föreslår i en motion att vård- och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att göra en bred granskning för att försäkra sig om att det inte är samma förhållanden på andra äldreboenden som på Kronogården.

NWT har tidigare berättat om den utredning av Kronogården som gjort att kommunen valt att stänga boendet i förtid. En utredning som visade att äldre utsatts för lidande på grund av att vården misskötts.

Rapporten avslöjar: Därför fick Kronogården stänga

– Jag tycker man tar för lätt på det. Det är oerhört märkligt om alla problem skulle uppstå på ett ställe, säger Peter Sörensen, ordförande i KPL.

Vård- och omsorgsförvaltningens ordförande Christian Holm Barenfeld (M):

– Det mesta som motionen tar upp har redan beslutats eller kommer att beslutas. En extern granskning har tillsatts. Vi genomför en genomlysning av verksamheten och har bett om en översyn av signeringar på andra boenden.

Att personalen inte signerat sina insatser var enligt utredningen en av de stora bristerna på Kronogården. Finns det ingen signering finns det heller inget sätt att se om en viss insats, till exempel, vändning eller medicinering utförts.

– En digitalisering av signeringsrutinerna är på gång i närtid. Då ska det slå larm automatiskt om inte signeringar görs.

– Så här ska det inte kunna gå till. Vi kommer att fortsätta att hålla ögonen på det här. Vi ser en förvaltning och en nämnd som inte klarat av sitt uppdrag, säger Peter Sörensen.

Kronogården: Extern granskning tillsätts efter vårdskandalenVerksamhetschefen: "Vi behöver granska oss själva"Vesnas mamma höll på att dö: "Läkaren ville inte skicka henne till sjukhuset"Personalen på Kronogården: "Fruktansvärt att få det här på sig"Politiker i "krismöte" efter Kronogårdsskandalen

Artikeltaggar

Christian Holm BarenfeldKarlstadKarlstads kommunKronogårdenKronogårdsskandalenNyheterPeter SörensenPolitikerVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.