Hoppa till huvudinnehållet

Bidrag klara till nödställda kultur- och nöjesarrangörer

Publicerad:
Mårbackastiftelsen är en av de värmländska kulturaktörerna som får stöd av Kulturrådet.
Mårbackastiftelsen är en av de värmländska kulturaktörerna som får stöd av Kulturrådet. Foto: Fredrik Finnebråth

Inställt, inställt, inställt - det har varit en tung vår för många kultur- och nöjesarrangörer. Nu får några av dem plåster på såren i form av bidrag från Kulturrådet. Flera av dem finns i Värmland.

Pengarna är ett stöd till arrangörer och aktörer som tappat inkomster på grund av inställda kulturevenemang.

Drygt 2 000 ansökningar har kommit in till Kulturrådet, som i ett pressmeddelande berättar att ungefär tre fjärdedelar av ansökningarna kommer från aktörer och arrangörer som inte har sökt bidrag från rådet tidigare.

Två omgångar

Pengarna delas ut i två omgångar. Den första omgången kom på måndagen och handlade om ansökningar på upp till 100 000 kronor. 21 miljoner kronor delades ut då, varav en dryg halvmiljon landade i Värmland.

På tisdagen kom beskedet om dem som sökt över 100 000 i stöd. 699 arrangörer och aktörer fick dela på på drygt 247 miljoner kronor. Lite drygt 4,2 miljoner kom värmländska aktörer till del.

Mårbacka och Racksta

Bland Värmlandsaktörerna som fick utdelning under tisdagen finns flera hotell och andra nöjesarrangörer. Bland kulturaktörerna som rodde hem bidrag finns Mårbackastiftelsen som får 290 400 och Ideella föreningen Rackstadsmuseet, som får 245 500 kronor.

Värmlandsteatern får 175 800, Ulleruds teateraktörer (som står bakom gamla kraftstationen i Deje) får 115 500, Kunskapsteatern 109 100 och Totalteatern 84 400. Kristinehamns kommun får 82 500.

Miljoner i stöd till kulturen

Teater och konst

I måndagens utdelning fick 27 arrangörer i Värmland del av bidragen. Mest i den omgången fick Munkfors revy- och teaterförening med 73 900 och bland övriga som fick större belopp fanns Jäders teater, Lekaresällskapet, Säffle teaterförening och Teater Mimulus.

Också ett par konstnärer, några musei- och konstföreningar samt hembygds- och bygdegårdsföreningar fick del av måndagens kaka.

Snabba pengar

– Det känns skönt att vara i mål med det här före midsommar som utlovats, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

– Vi har tagit hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och att medlen går till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet. Nu hoppas vi att stödet kan bidra till konstens och kulturens överlevnad under den här tuffa perioden. Alla de som har sökt och är berättigade till stöd kommer att få del av krispaketet.

De får dock inte hela summan de sökt - så ser regelverket ut.

Bidragen som Kulturrådet nu delar ut handlar om evenemang som skulle hållits före den 31 maj i år.

Artikeltaggar

ArvikaJäders teaterKarlstadKristinehamns kommunKulturrådetLekaresällskapetMårbacka minnesgårdMunkforsNöje/KulturNyheterÖstra ÄmtervikRackstadsmuseetRegion VärmlandSäffleSunneTeater MimulusVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.