Hoppa till huvudinnehållet

Inför moskébeslutet: "Vem som helst kan få titta på våra konton"

Publicerad:
Rauf Ahmadi, ordförande och talesperson för den islamiska kulturföreningen.
Rauf Ahmadi, ordförande och talesperson för den islamiska kulturföreningen. Foto: Mikael Lindblom

Islamiska kulturföreningen är trötta på vad man kallar "lögner och falska påståenden". Inför onsdagens moskébeslut säger talespersonen Rauf Ahmadi:

– Vem som helst kan få titta på våra konton. Vi har ingenting att dölja.

På onsdag fattar stadsbyggnadsnämnden i Karlstad beslut om bygglov för den planerade moskén på Rud.

Inför beslutet har ånyo debatten om eventuella utländska aktörers inblandning i finansieringen av moskébygget blossat upp.

– Nu behöver det inte bli så i Karlstad men jag har aldrig hört dem säga att det INTE blir så. Det finns en stark oro hos Karlstadsborna och då är det bättre att vara rak och säga som det är, sa stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) till NWT i fredags.

Islamiska kulturföreningens ordförande Rauf Ahmadi säger till NWT att han är trött på att höra samma anklagelser år efter år:

– Vi har kämpat i så många år och hoppas nu att beslutet om bygglov landar på rätt sätt, att religionsfriheten och rättvisan får tala.

Här planeras moskén att bygga, på Rud i Karlstad.
Här planeras moskén att bygga, på Rud i Karlstad. Foto: Mikael Lindblom

Han menar att kritikerna och skeptikerna återkommer till samma fråga om och om igen, när föreningen i själva verket välkomnat den som vill gå igenom räkenskaperna:

– Vi har ingenting att dölja. Det är ett öppet konto där man kan se alla som sätter in pengar. Finns det något fel; lägg fram bevis på det så stoppar vi allting, säger Rauf Ahmadi.

Vilka sätter in pengar i syfte att stötta finansieringen?

– Det är vanliga människor och företagare. Och självklart kan någon av dessa befinna sig utomlands, men det betyder inte att vi kommer att styras av någon.

– Vi har drivit verksamheten i över 20 år, vi har aldrig styrts av någon och kommer aldrig att styras av någon. Det är ett tydligt mål som vi har i föreningen.

"Faktiskt rena lögner"

Rauf Ahmadi ställer sig frågande till vad människor har för syfte med att - som han ser det - kasta ur sig grundlösa anklagelser:

– Det borde ni egentligen fråga dem själva om. Men för egen del känner jag att det dags att avsluta dessa falska påståenden, och faktiskt rena lögner. Det känns mest som att folk vill provocera för att få igång andra. Återigen: lägg fram bevis, för hittills har det inte funnits några sådana. Den här typen av anklagelser gynnar inte någon.

Som föreningens ordförande säger han sig vara mycket klar över vilka rättigheter och skyldigheter de har:

–Vi vill fullborda allt på rätt sätt och i enlighet med lagen. Alla är välkomna till oss för att se hur vi arbetar och också för att titta på våra konton.

Om ni får ett bygglov på onsdag, vad händer då?

– Då startar vi med ett möte för att se vad vi kan börja med. Vi har haft den här tanken så länge, men på grund av coronan måste vi titta på hur vi kan lyckas på bästa möjliga sätt, säger Rauf Ahmadi.

Artikeltaggar

BygglovEtik och religionKarlstadMoskéerNyheterPolitikRauf AhmadiRudStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.