Facket rasar mot att gravida får jobba med coronasjuka: "Det är horribelt"

Publicerad:
Gravida och ammande ska inte behöva jobba med covidpatienter, anser Vårdförbundet i Värmland. Foto: Lise Åserud

Gravida ska inte behöva jobba med covidpatienter. Det har Vårdförbundet kämpat för sen i mars. Men regionen säger nej och menar att de följer alla riktlinjer. Hittills har facket tvångsstoppat arbetet för tre sköterskor. Nu går de vidare med sitt krav.

– Tre gravida sjuksköterskor på röntgenavdelningen i Karlstad hörde av sig till oss på facket. Deras chef sa att de skulle göra som alla andra och ta på sig skyddsutrustning och jobba med covidsjuka. Till röntgen kommer de svårast sjuka och de som ska screenas för covid. Så de kände sig väldigt osäkra, berättar Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud och ordförande på Vårdförbundet i Värmland.

Kontakten resulterade i att hon i början av maj satte ner foten och utfärdade ett skyddsombudsstopp. Camilla Gustafsson bedömde att det fanns en omedelbar och allvarlig fara för de gravida arbetstagarnas hälsa och liv.

Stoppet omfattade de tre röntgensköterskorna och gällde bara i ett dygn innan Arbetsmiljöverket hävde det.

– I och med processen lovade chefen att gravida inte skulle behöva arbeta i covidvården, säger Camilla Gustafsson.

Camilla Gustafsson, ordförande på Vårdförbundet i Värmland.
Camilla Gustafsson, ordförande på Vårdförbundet i Värmland. Foto: Ulf Huett

Samtidigt lovade regionen Arbetsmiljöverket att gravida medarbetare skulle utbildas i hur man sätter på och tar av sig skyddsutrustning och att de skulle få möjlighet att öva. Vilket var en förutsättning för att stoppet skulle hävas.

Inget generellt förbud

Vårdförbundet i Värmland har sen början av coronapandemin krävt att gravida och ammande medarbetare ska slippa jobba med misstänkta och konstaterade covidpatienter. Men i förhandlingar med arbetsgivaren tar det stopp. Något generellt förbud går inte Region Värmland med på.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och Arbetsmiljöverket håller med. Vi har gjort en egen mall för Covid-19 och gravida, tittar på risker i arbetsmiljön och försöker undanröja de riskerna och anpassa arbetsuppgifterna. Covid-19 är ju en risk i sig. I sista hand handlar det om skyddsutrustning man kan behöva ha, säger Niklas Larsson, tillförordnad HR-direktör på Region Värmland.

Niklas Larsson, tillförordnad HR-direktör på Region Värmland.
Niklas Larsson, tillförordnad HR-direktör på Region Värmland. Foto: Region Värmland

"Det är horribelt"

Enligt Region Värmlands rutiner ska gravida medarbetare med riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck eller ett BMI över 40 erbjudas en tillfällig förflyttning och slippa arbeta med covidpatienter efter graviditetsvecka 28. Erbjudandet om förflyttning gäller alla gravida inom regionen efter graviditetsvecka 36.

– Jag tycker att det är horribelt. Medarbetare har blivit smittade fast de använt all skyddsutrustning som finns. Och det finns de i personalen som har Covid-19 men inga symptom. Det finns ingen kontroll. Då är det här ännu viktigare. Arbetsgivaren säger att man lika gärna kan ha bli smittad ute i samhället. Men det viktiga är att man kan säga att man inte blivit utsatt för smitta i sitt arbete, säger Camilla Gustafsson.

"Medarbetare har blivit smittade fast de använt all skyddsutrustning som finns", säger Vårdförbundets Camilla Gustafsson.
"Medarbetare har blivit smittade fast de använt all skyddsutrustning som finns", säger Vårdförbundets Camilla Gustafsson. Foto: Tommy Löfgren

Försiktighetsprincipen

Nyligen lämnade facket in en framställan om arbetsmiljöåtgärd.

– Här pratar vi om en tredje part, ett barn, som inte valt det här. Vi vet inte om barnet får skador. Vi anser inte att arbetsgivaren kan bedöma den här risken. Och kan man inte bedöma långtgående effekter för graviditeten måste försiktighetsprincipen råda. Men istället för ett övergripande beslut inom regionen är det i dag upp till varje chef. Vi kräver ett arbetsstopp oavsett graviditetsvecka, säger Camilla Gustafsson.

Efter att ha fått svar från Region Värmland väljer facket att gå vidare till Arbetsmiljöverket och kräver förtydliganden.

– Regionen vill mest lugna allmänheten. Men det finns ju faktiskt ingen forskning eller evidens kring de långtgående effekterna av Covid-19. Skulle det visa sig att risken blivit verklighet för någon gravid kan inte jag ta ansvar för att jag inte gått tillräcklig långt. Med skyddsstoppet gjorde jag det jag kunde, sen fick Arbetsmiljöverket ta beslutet, säger Camilla Gustafsson.

Ingen riskgrupp

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det hittills inget som tyder på att graviditet i sig innebär en särskild risk för att bli allvarligt sjuk med covid-19. Men myndigheten rekommenderar att gravida arbetstagare bör vara extra försiktiga med att utsätta sig för smitta av coronaviruset, särskilt i slutet av graviditeten och inför förlossningen.

Är man extra försiktig om man jobbar med konstaterat smittade covidpatienter?

– Gravida är ingen utpekad riskgrupp, men man bör göra en individuell bedömning för att stilla oro. Vi skriver intyg till Försäkringskassan om det inte finns möjlighet att omplacera eller anpassa arbetsuppgifter. Vi har efterlyst men inte fått något konkret fall från Vårdförbundet där vi brustit, säger Niklas Larsson.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArbetsmiljöverketCamilla GustafssonCoronavirusetFackföreningarFolkhälsomyndighetenGraviditetKarlstadNiklas LarssonNyheterRegion VärmlandSkyddsutrustningVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare