Hoppa till huvudinnehållet

Spanien öppnar redan om en vecka

Publicerad:
I Barcelona är stränderna redan fullpackade, men turistindustrin skriker efter fler gäster. Bild från i lördags.
I Barcelona är stränderna redan fullpackade, men turistindustrin skriker efter fler gäster. Bild från i lördags. Foto: Emilio Morenatti

Spanien öppnar sina gränser mot Schengenländerna redan om en vecka, den 21 juni.

Undantaget är grannlandet Portugal som på egen begäran väntar till den 1 juli.

– Turism är en mycket viktig sektor för den ekonomiska återhämtningen, säger premiärminister Pedro Sánchez vid en pressträff på söndagen.

Tidigare under dagen hade han hållit en videokonferens med de regionala ledarna i landet.

Innan var det sagt att gränserna skulle öppna den 1 juli. Det datumet gäller fortfarande för länder utanför Schengen. Men då kommer bland annat smittoläget i landet den resande kommer från att beaktas innan resenärer släpps in. Vid videokonferensen med de regionala ledarna var Sánchez särskilt orolig över situationen i Nord- och Sydamerika samt enskilda länder som exempelvis Ryssland.

Den 1 juli är även datumet då gränsen mot Portugal öppnas. Att det sker först då är på den portugisiska regeringens begäran – Portugal har inte drabbats alls lika hårt av covid-19 som sitt stora grannland. En ceremoni ska hållas för att markera öppnandet av gränsen. Bland andra Spaniens kung Felipe VI och Portugals premiärminister António Costa ska delta, rapporterar El Pais.

Det nationella nödläge som rått i Spanien sedan mitten av mars ska upphöra den 21 juni.

Det går att resa till Spanien redan nu, men då gäller i de flesta fall fortfarande hårda karantänsregler.

Trycket har varit hårt på Spanien att öppna upp, eftersom sommarens turistsäsong nu drar i gång. Balearerna, däribland Mallorca, har redan fått prova att göra undantag från karantänsreglerna.

Artikeltaggar

CoronavirusetInrikes/utrikesSchengenSpanien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.