Hoppa till huvudinnehållet

Tandvärk blev till forskarkarriär

Publicerad:
Linda Eriksson under sin disputation för några veckor sedan.
Foto: Foto: Privat

När Kristinehamnsbördige Linda Eriksson tvingades dra ut en visdomstand akut fick hon blodad tand i mer än en bemärkelse. Det hela slutade med en tågbiljett till tandläkarutbildningen i Umeå – och en resa genom tandhälsans värld som hon är på än idag.

– Jag tänker faktiskt ofta tillbaka på hur det hela började, skrattar Linda Eriksson, som nyligen disputerade vid Tandläkarhögskolan, Umeå universitet.

Linda växte inte upp i en akademisk miljö men visste ändå tidigt att universitetsstudier lockade, även om hon var osäker på både ämnesområde och karriärväg. Kort efter studenten från Brogårdsgymnasiet bar det i alla fall av till Örebro och universitetet där. Linda förblev dock ganska osäker på vad hon ville med livet, men efter några års planlösa studier i tyska och matte blev det slumpen som fick avgöra hennes livsväg – något som visade sig skulle bli mycket lyckobärande.

– Det var tack vare min visdomstandsoperation, och den suveräna tandläkaren som hjälpte mig, som jag fick upp ögonen för tandläkaryrket. Jag kände nästan direkt att detta var något jag ville prova på och åkte därför upp till Umeå nästkommande termin för att börja läsa på universitetets välrenommerade tandläkarlinje, berättar Linda.

Föll för akademin

Studierna i Umeå gick som en dans och Linda kände aldrig något behov av att ifrågasätta sitt beslut att åka norrut. När hon sedan efter fem års krävande studier var färdig tandläkare hade hon dock blivit så förtjust i Umeå universitet och den akademiska miljön i sin helhet att hon inte ville lämna den.

– Jag trivdes till min förvåning enormt bra i universitetsmiljön och visste att jag ville återvända så fort jag hade jobbat inom Folktandvården i några år, vilket är ett krav om man vill undervisa och forska, berättar Linda.

I slutet av 2011, efter tre år som yrkesverksam tandläkare på en kariesklinik för vuxna i Skellefteå, packade Linda och hennes två småbarn väskorna och reste tillbaka till Umeå. Väl där började Linda handleda förstaårsstudenter på tandläkarlinjen i de praktiska momenten på kariesavdelningen, och med åren har hon fasats in i alltfler ansvarsområden på skolan. Rollen som klinisk lärare innehade hon på heltid fram tills för tre år sedan, då några av hennes fakultetskollegor erbjöd henne att bli del av ett spännande forskningsprojekt.

– När jag en dag plötsligt fick erbjudandet om att forska kändes det som ett naturligt nästa steg att glida in i, särskilt eftersom forskningsprojektet i fråga berörde ämnet karies, vilket jag både jobbat med som tandläkare och undervisat inom, både teoretiskt och praktiskt, berättar Linda vidare.

Linda Eriksson tillsammans med sin forskargrupp på Umeå universitet.
Linda Eriksson tillsammans med sin forskargrupp på Umeå universitet. Foto: Foto: Privat

Gen bakom sockersug

För några veckor sedan kulminerade Lindas akademiska karriär i en framgångsrikt försvarad doktorsavhandling. Ämnet, i grova drag, var karies bland ungdomar, och avhandlingens huvudsakliga upptäckt var en specifik gen vilken man kunnat fastslå ger både ett ovanligt högt sockersug och mycket hål i tänderna. Forskningsresultatet uppmärksammades till och med i den populärvetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg.

– Vi kan ju väldigt mycket om karies idag och vad man bör göra i förebyggande syfte. Men ändå har Sverige ungefär 20 procent av populationen som trots all denna kunskap får väldigt mycket karies. Min avhandling gick ut på att försöka förstå denna patientgrupps fortsatta dåliga tandhälsa genom att titta närmare på allt från munnens bakteriesammansättning till kostval och så kallad smakgenetik, säger Linda.

Härnäst kommer Linda att fortsätta på sin forskningsbana och utforska några av de många stickspår som arbetet med avhandlingen uppdagade. Redan nu har hon börjat djupdyka i hur restprodukter i blodet från vårt matintag kan tänkas påverka våra tänder.

– Det var helt magiskt att doktorera färdigt och nu har jag både lyxen och tiden att kunna forska vidare. Jag tycker detta är jättespännande och det som driver mig allra mest med det jag gör nu är möjligheten att komma fram till saker som kan ha en klinisk betydelse, alltså sådant som i slutändan kan hjälpa patienter, säger Linda.

Trots sina forskningsframsteg tycker Linda allra mest om sin lärarroll. Och även framöver kommer hon att undervisa och handleda nyinkomna tandläkarstudenter inom främst kariesbehandling och patientbemötande.

– Jag har trots allt en ganska blandad vardag på universitetet nu men det som jag tycker är allra roligast är just att handleda studenter. Om jag har en dröm med det jag gör skulle det vara att berika studentundervisningen med min forskning – att kunna få fram klokskap som jag sedan kan vidarebefordra till studenterna. Lyckas jag med det så skulle mitt liv vara som allra bäst, avslutar Linda med glädje i rösten.

Artikeltaggar

FamiljForskningÖrebroPersonporträttTandläkareUmeåUmeå universitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.