Mord i Värmland

Jans storebror mördades på en skogsväg

"Han var väldigt omtyckt. Det är så fruktansvärt onödigt att det skulle ske, förloppet är ju en slump."

MORD I VÄRMLAND: TAXIMORDET 1963

Hans storebror sköts ihjäl på en enslig skogsväg för 57 år sedan.

Det brutala mordet på taxichauffören Eskil Fallström, 33, från Lysvik skakade hela landet - och har präglat Jan Fallströms uppväxt och vuxenliv.

– Det var nära att min bror inte åkt på den där körningen eftersom han och mina föräldrar skulle hälsa på mig, säger Jan Fallström.

Det blekta fotografiet visar en familjeidyll en solig sommardag i slutet på 1950-talet i trakterna kring Frykerud.

Längst fram syns Jan Fallström, då en spenslig pojke i sexårsåldern klädd i badbyxor, längst till höger sitter Eskil Fallström, en blond ung man i 30-årsåldern.

– Det här är nog det enda fotot jag har av oss två tillsammans, säger Jan Fallström.

Det gulnade familjefotot som är taget i en släktings trädgård i slutet på 1950-talet är ett av få foton Jan har på sig själv och sin storebror.
Det gulnade familjefotot som är taget i en släktings trädgård i slutet på 1950-talet är ett av få foton Jan har på sig själv och sin storebror. Foto: Tommy Andersson

När NWT träffar honom i hemmet i Kil har det gått nästan 57 år sedan hans storebror sköts till döds i det uppmärksammade taximordet som inleddes med ett rån i en lanthandel i Ivarsbjörke utanför Lysvik.

Låg på lasarettet

I dag är Jan Fallström pensionerad egenföretagare och aktiv lokalpolitiker sedan många år, men minnena från dagarna och åren efter mordet kommer tillbaka med jämna mellanrum.

– När det här hände, det var en söndag, så skulle han komma ner och hämta mina föräldrar så skulle de åka och hälsa på mig, det var besöksdag på lasarettet då. säger Jan Fallström.

Han låg inlagd på sjukhuset i Karlstad för en omfattande bröstoperation i juli 1963. Men i stället för att träffa sin storebror och sina föräldrar söndag 8 juli blev han förd in på ett enskilt rum där en läkare talade om för honom att hans bror var död.

Jan Fallström bläddrar i NWT från juli 1963 där tidningen rapporterar om de uppmärksammade händelserna.
Jan Fallström bläddrar i NWT från juli 1963 där tidningen rapporterar om de uppmärksammade händelserna. Foto: Tommy Andersson

– Jag kommer ihåg att jag ifrågasatte det, han hade ju inte varit sjuk det var liksom första tanken jag fick för jag hade svårt att ta till mig det, säger Jan Fallström.

Urdruckna ölflaskor

Det var stor fest i Sunne den helgen - "Svensk-norska ungdomsdagarna" lockade besökare från hela närområdet.

Erik Nilsson, 33-årig son till lanthandlarna Gunnar och Frida Nilsson i Ivarsbjörke, var en av dem som deltog i festligheterna. Han valde att stanna i Sunne över natten och kom hem till föräldragården vid niotiden på söndagsmorgonen.

Den tidigare lanthandeln i Ivarsbjörke utanför Lysvik där det brutala rånet inträffade finns fortfarande kvar.
Den tidigare lanthandeln i Ivarsbjörke utanför Lysvik där det brutala rånet inträffade finns fortfarande kvar. Foto: Tommy Andersson

Där möttes han av kaos när han öppnade ytterdörren.

På nedervåningen i lanthandeln låg varor utspridda på golvet och flera urdruckna ölflaskor var slängda i lokalen. Han fortsatte till föräldrarnas privata våning en trappa upp - där omfattningen om vad som skett i det vita trähuset snart stod klar.

I sovrummet låg föräldrarna bundna i sängen, och pappan var avliden.

Ringde taxi

Erik Nilsson larmade omedelbart polis och hans chockade mamma förklarade att en maskerad och beväpnad man hade rånat dem mitt i natten och sedan ringt efter en taxi och försvunnit.

Polisen konstaterade snabbt att det var 33-årige tvåbarnspappan och taxichauffören Eskil Fallström i Lysvik som fått körningen. Hans fru berättade att telefonen ringt vid femtiden på söndagsmorgonen och att maken kört iväg i sin nyköpta Mercedes, men inte kommit tillbaka.

Pensionerade åklagaren Sven Ceder arbetade sommaren 1963 som landsfiskal i Hagfors, men i början på juli det året var han stationerad i Sunne för att hjälpa kollegerna under den ofta ganska stökiga festhelgen.

Pensionerade åklagaren Sven Ceder var en av de första på plats i lanthandeln efter att polisen larmats om det brutala rånet mot makarna Nilsson.
Pensionerade åklagaren Sven Ceder var en av de första på plats i lanthandeln efter att polisen larmats om det brutala rånet mot makarna Nilsson. Foto: Tommy Andersson

Han slutade jobbet vid fyratiden på morgonen och hade bara hunnit sova några timmar när han blev väckt av telefonen.

– Klockan nio ringde polisen och sa du det är bara att göra dig i ordning, det har hänt något i Ivarsbjörke. Vid tiotiden kom vi till den här affären, säger Sven Ceder.

Först på brottsplatsen

NWT träffar honom på altanen i hemmet utanför Sunne en solig dag mitt under Coronapandemin. Trots att han arbetat med hundratals kriminalfall efter händelserna i Ivarsbjörke har han glasklara minnen från dagarna i juli 1963.

– Jag och en kollega var först på brottsplatsen. När vi kom dit så fick vi reda på ganska snart att gärningsmannen hade ringt efter taxi och då blev det så att jag blev sittande kvar i huset och skulle hålla förhör med kvinnan, säger Sven Ceder.

NWT träffar pensionerade åklagaren Sven Ceder på hans altan vid hemmet utanför Sunne.
NWT träffar pensionerade åklagaren Sven Ceder på hans altan vid hemmet utanför Sunne. Foto: Tommy Andersson

Han fortsätter:

– Man kan ju försöka tänka sig hennes situation, hennes döda make låg mellan henne och mig när jag skulle förhöra henne.

Välkänd brottsling

Det brutala rånet - som även orsakade lanthandlare Gunnar Nilssons död - ledde till en omfattande polisinsats där fokus låg på att hitta den okände rånaren och försvunna taxichauffören Eskil Fallström.

Två förrymda fångar från fängelset i Orrefors misstänktes initialt, men polisen kunde snabbt avskriva de misstankarna.

I stället tydde mer och mer på att gärningsmannen var 27-årige Josef Leonard Pettersson.

NWT rapporterar 9 juli 1963 om Josef Leonard Pettersson som den misstänkte gärningsmannen.
NWT rapporterar 9 juli 1963 om Josef Leonard Pettersson som den misstänkte gärningsmannen. Foto: Lisa Olaison

Han var en välkänd brottsling som åkt in och ut ur fängelset under nära tio år. I juni 1963 lyckades han rymma från anstalten i Västervik och i början av juli det året hade han varit synlig i trakten kring Lysvik där hans föräldrar bodde.

– Han hade snott någon kanadensare och lär ha paddlat förbi här och bodde stundtals hos sina föräldrar och stundtals i tält. Han hade troligtvis tältat en kilometer från lanthandeln och även snott en cykel som han åkte omkring på och rekognoserade inför det här, säger Sven Ceder.

"Väldigt omtyckt"

Samtidigt som Eskil Fallströms övergivna taxi hittades vid kyrkan i Grythyttan utfärdade polisen rikslarm efter Josef Leonard Pettersson.

Han var väldigt omtyckt av grannar och vänner och bekanta.

Rånet och försvinnandet skapade enorm uppmärksamhet över hela landet och i Lysvik var hela bygden engagerad i att söka efter den 33-årige tvåbarnspappan.

– Han var väldigt omtyckt av grannar och vänner och bekanta, säger Jan Fallström.

NWT 8 juli 1963, dagen efter att Eskil Fallström rapporterats försvunnen.
NWT 8 juli 1963, dagen efter att Eskil Fallström rapporterats försvunnen. Foto: Lisa Olaison

Vittnen hade sett taxibilen på väg mot Olsäter och senare vid Tidafors - men då enbart med en person i bilen, vilket gjorde att sökandet under måndagen koncentrerades till det området.

Låg död i blåbärsriset

De som deltog i arbetet organiserades i olika sjumannalag som finkammade skogsvägarna i trakten. Strax före klockan 13 hittade den då 14-årige konfirmanden Christer Albinsson Eskil Fallströms döda kropp.

Jag såg kroppen med detsamma och skrek på de andra.

Taxichauffören låg utsträckt på mage i blåbärsriset, skjuten med ett skott i ryggen.

– Jag såg kroppen med detsamma och skrek på de andra. Sedan gick vi därifrån, sa han till NWT kort efter händelsen.

Fyndet innebar att polisen nu jagade en kallblodig mördare, och när en klädhandlare i Orsa kontaktade polisen och meddelade att han sålt kläder till en person som liknade bilden av den efterlyste gärningsmannen agerade värmländsk polis snabbt.

"Mördarjävel"

Kollegorna i Dalarna fick fram uppgifter som tydde på att personen som troligen var Josef Leonard Pettersson köpt en tågbiljett till Östersund, och när tåget rullade in på stadens perrong vid halvtio på måndagskvällen kunde den misstänkte mördaren gripas.

Han fördes till arresten i Karlstad under de tidiga morgontimmarna och när första förhöret hölls med honom på tisdagen erkände Josef Leonard Pettersson utan omsvep att han var skyldig till rånet i Ivarsbjörke som även orsakade lanthandlare Gunnar Nilssons död samt att han skjutit ihjäl Eskil Fallström.

– Det var mycket upprörd stämning i bygden, mördarjävel hette han i folkmun, det var ju en ren avrättning. Det talades mycket om det, och sånt sitter ju i länge, säger Sven Ceder.

Åker till graven

Jan Fallström minns föräldrarnas djupa sorg efter att deras förstfödde son hittades mördad, själv har han i dag få minnen kvar av storebrodern.

– Mina föräldrar ville inte beröra ämnet eftersom de tog det så hårt, och jag kommer inte ihåg så jättemycket eftersom jag var så pass ung, säger han.

När han blev äldre letade Jan Fallström upp gamla artiklar och läste om det som hände då, han har även fått tidningsklipp från den tiden av äldre släktingar.

Jan Fallström besöker regelbundet sin storebrors grav trots att det gått 57 år sedan brodern dog.
Jan Fallström besöker regelbundet sin storebrors grav trots att det gått 57 år sedan brodern dog. Foto: Tommy Andersson

I dag åker han till sin storebrors grav i Gräsmark en eller två gånger om året. Det han främst sörjer är den relation till brodern och broderns familj han aldrig fick.

– Man tycker det är så fruktansvärt onödigt att det skulle ske, förloppet är ju en slump - det var ju inget som var planlagt i detalj. Och det var så nära att Eskil inte åkt på den där körningen eftersom de skulle åka och hälsa på mig, säger Jan Fallström.

Josef Leonard Pettersson dömdes till tolv års fängelse, lagens då strängaste straff, för bland annat mord, rån och vållande till annans död.

Han avled i Göteborg 1983 efter att ha blivit knivhuggen av sin dåvarande sambo.

Här kan du följa det ödesdigra händelseloppet 1963 kronologiskt.

Publicerad:

Artikeltaggar

Brott & blåljusIvarsbjörkeJan FallströmKarlstadKilLysvikMordMord i VärmlandSunne