Byggnads, visa att vi är starkare tillsammans

Debatt
PUBLICERAD:
Byggsektorn befinner sig redan i ett mycket allvarligt läge, skriver Mats Åkerlind och Richard Vestermark.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tyvärr riskerar Byggnads agerande att äventyra det goda samarbete mellan fack och arbetsgivare som präglat de senaste åren, skriver Mats Åkerlind och Richard Vestermark.

Svenska ekonomi befinner sig i en allvarlig situation som följd av coronapandemin. I det sammanhanget har byggbranschen en nyckelroll i att hålla uppe konjunkturen och på sikt återstarta svensk ekonomi. Branschen står för 11 procent av BNP, genererar varje år skatteintäkter för närmare 40 miljarder kronor och sysselsätter över 350 000 personer.

Därför är det ytterst allvarligt att fackförbundet Byggnads vägrar skriva under LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse som innebär att avtalsförhandlingarna skjuts till hösten. Byggnads kan därmed sätta hela branschen i avtalslöst tillstånd på bara sju dagar och åsidosätta fredsplikten. Det innebär att de kan ta till stridsåtgärder för att få sin vilja igenom och därmed försvåra situationen i branschen ytterligare. Mitt under coronakrisen.

Redan nu visar vår senaste prognos att antalet anställda i branschen riskerar att minska med 16 000 personer fram till 2021. Skulle situationen i byggbranschen försämras ytterligare kommer det att påverka resten av ekonomin på ett avgörande sätt.

Tyvärr riskerar Byggnads agerande att äventyra det goda samarbete mellan fack och arbetsgivare som präglat de senaste åren. Det har inneburit att vi tillsammans kunnat ta flera viktiga steg för att göra den mer attraktiv, sund och säker. Nya, konstruktiva lösningar, har åstadkommits inom områden som ordning och reda, jämställdhet samt integration och mångfald. Det här är ett bevis på att vi tillsammans kan åstadkomma så mycket mer.

Till Ekot säger Byggnads ordförande Johan Lindholm att ”Skulle våra avtal gå ut i november innebär det att eventuella konflikter, Gud förbjude, skulle ske mitt under julledigheten i december och det skulle göra oss fullständigt tandlösa.” För oss är det en tråkig påminnelse om Byggnads historia som ett av de mest konfliktbenägna fackförbund. Vi trodde den tiden var förbi.

Byggsektorn befinner sig redan i ett mycket allvarligt läge. I princip alla andra parter på arbetsmarknaden har tagit sitt ansvar i en tid där svensk ekonomi är på nedgång. Nu är dags att Byggnads ledning i Stockholm tar sitt ansvar och hittar en lösning även för byggbranschen. Låt oss tillsammans visa att byggbranschen är en framtidsbransch. Det är vi skyldiga alla byggarbetare.

Mats Åkerlind

Förhandlingschef, Byggföretagen

Richard Vestermark

Regional förhandlare i Värmland och Örebro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.