Hoppa till huvudinnehållet

Sjönära läge för husbilar och campinggäster

Publicerad:
På Husbilsklubbens årsmöte 2019 rullade drygt 500 husbilar in på Karlsholme.
På Husbilsklubbens årsmöte 2019 rullade drygt 500 husbilar in på Karlsholme. Foto: Michael Gustafsson

Både för turister och Mariestadsbor är husbilssemestern ett återkommande nöje. Runt om i kommunen finns flera ställplatser där sommaren kan tas tillvara.

Förra året hade intresseorganisationen Husbilsklubben sitt årsmöte i Mariestad, drygt 500 fordon samlades på Karlsholme. Årsmötet skulle ha återkommit även i år, men blev inställt. År 2016 korades Mariestad till Årets husbilsvänligaste kommun av klubben.

Många väljer att komma till Mariestad på husbilssemester.
Många väljer att komma till Mariestad på husbilssemester. Foto: Michael Gustafsson

Kommunala ställplatser

Alla kommunala ställplatser ligger i anslutning till vatten, antingen vid Vänern eller Göta kanal. I Mariestad finns det plats för husbilen runt hamnen. Det är nära till centrum och både minigolfbanor och volleybollplaner finns inom gångavstånd såväl som stora grönytor i Folkets park.

Vid golfbanan kan husbilen ställas nära en av Vänerns många stränder, Sandviken, som har både en populär sandstrand och ett naturreservat att utforska. I Sjötorp, Lyrestad och Norrkvarn finns ställplatser längs Göta kanal.

Husbilar vid golfbanan i Mariestad.
Husbilar vid golfbanan i Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Campingar

Utöver de kommunala ställplatserna besöker många husbilar campingarna i kommunen. Ekuddens camping erbjuder badplats och närliggande utomhusbassänger. Sundsörn camping ligger vid brofästet till Torsö, 15 kilometer norr om Mariestad, och erbjuder bland annat gröna öppna ytor, vandringsleder och en badvik. På andra sidan bron ligger Torsö camping där Vänerns största ö finns att upptäcka. Norr om Sjötorp, 25 kilometer från Mariestad, ligger Askeviks camping där campinggästerna kan se solen sjunka ned i sjön om sommarkvällarna.

Artikeltaggar

CampingGöta kanalHusbilMariestadMeraSjötorpSommarTorsö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.