Hoppa till huvudinnehållet

Norge öppnar för resor till Gotland

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Vidar Ruud

Norge släpper karantänskravet för resor till och från delar av övriga Norden som är mindre smittodrabbade.

Men för Sveriges del omfattar detta tills vidare bara Gotland, säger statsminister Erna Solberg.

Kravet på tio dygns karantän vid hemkomsten för norrmän slopas på måndag för alla nordiska länder, alltså för förutom tidigare aviserade Danmark även Island, Finland och Sverige, meddelar Solberg på en presskonferens.

Men regioner med stor smittspridning utesluts, och för Sveriges del gäller det hela landet utom Gotland.

– Jag hoppas att andra områden i Sverige snart har en smittosituation som tillåter resor, säger hälsominister Bent Høie.

Även Köpenhamn

Fortsatt reseavrådan för norrmän råder också för Köpenhamnsområdet.

Norges regler gäller för resor åt båda hållen – med andra ord är gotlänningar välkomna att åka på semester i Norge, men inte andra svenskar, enligt fredagens besked från Solberg och Høie. Och att resa genom Sverige på väg till Danmark, Gotland eller Finland går bra. Det är "tillitsbaserat", säger Solberg.

Men detta förutsätter att man inte stannar och övernattar på vägen.

Även i övrigt i samhället lättar Norge på covidrestriktionerna från och med måndag. Bland annat ska bad- och träningsanläggningar kunna öppna igen.

20 per 100 000

Reglerna ska ses över varannan vecka. Gränsen för att ett område ska godkännas har satts till 20 smittade per 100 000 invånare.

Solberg får på presskonferensen frågan om Norge tagit hänsyn till att Gotland riskerar att få fler fall om många från Stockholm, som haft höga smittotal, åker dit den närmaste tiden.

– Om det ger utslag i smittosiffrorna, då stänger vi för Gotland, svarar hon.

Sedan tidigare står det klart att norrmän och danskar ska kunna resa till varandras länder från och med måndag, den 15 juni.

Finland meddelade på torsdagen att gränserna öppnas för bland andra danskar och norrmän, men inte för svenskar.

Henrik Samuelsson / TT

Artikeltaggar

CoronavirusetErna SolbergGränskontrollerNorgeNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.