Låt inte regeringen smita undan

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Låt inte lura er av Löfven.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Först ville regeringen inte alls att det nu skulle tillsättas någon kommission för att undersöka hanteringen av coronakrisen. De ville vänta. Men nu när de tvingats gå med på en sådan kommission vill de ändå förhala dess arbete så mycket som möjligt.

Kritiken var massiv när den rödgröna regeringens svar på kraven på en coronakommission var att en sådan först skulle tillsättas när krisen väl var över. Beroende på hur man definierar det så skulle det ju kunna dröja rätt länge. Dessutom är det här och nu, när krisen pågår, som det blir enklare att samla både vittnesmål och säkra dokumentation.

Så regeringen fick ge med sig och accepterade för några dagar sedan att en kommission skall tillsättas redan nu i sommar, innan semestrarna. Men sin ovana att förhala har de inte släppt. Förslaget som nu cirkulerat till partiledarna säger att kommissionens slutresultat inte skall redovisas förrän i november 2022, alltså efter nästa val. Det är faktiskt riktigt skamlöst av regeringen, och dessutom genomskinligt.

Den kommission som granskade hanteringen efter tsunamikatastrofen 2004 klarade av att göra sitt arbete på ett år. En coronakommission borde kunna klara av sitt på ett och ett halvt, och redovisa sitt arbete i november 2021. Men det är väl just det som spökar för regeringen och Socialdemokraterna. Den dåvarande Perssonregeringens misslyckade hantering efter tsunamin blev en av valfrågorna som bidrog till maktskiftet 2006. Man vill inte riskera en upprepning av det.

Men det är just en av poängerna med allmänna val. Väljarna skall kunna ta ställning till den sittande regeringens arbete och borde därför vara så välinformerade som möjligt. I det måste förstås ingå hur Löfvenregeringen hanterat coronakrisen. Det borde inte ens behöva sägas.

Till råga på allt så vill regeringen fylla kommissionen med folk som har partipolitisk bakgrund, säkerligen för att därmed redan från början undergräva legitimiteten för dess slutsatser. Även det är riktigt skamlöst och genomskinligt. Oppositionen å andra sidan vill att ledamöterna skall vara experter av olika slag. Det skulle båda för såväl kvalitet som oberoende.

Tillsättningen av kommissionen är nu föremål för förhandlingar mellan partiledarna, och de hade ett möte i går. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är den som hårdast drivit kraven på en slutredovisning innan valet och på oberoende ledamöter, och säger att många delar den uppfattningen. Ändå kan man märka att en del svävar på målet. Det vore väldigt olyckligt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger till exempel till TT att "om det är viktigt för Stefan Löfven att slutrapporten kommer efter valet, då är vi beredda att ge honom det, mot att vi får större delar av delrapporteringen tidigare". Det vore att alldeles i onödan ge regeringen en ursäkt att förhala de känsliga delarna, för det är så S brukar arbeta. Det är sorgligt att oppositionen inte lärt sig att det aldrig går att lita fullt ut på S. I ärlighetens namn brukar M också fela härvidlag många gånger, dock inte i det här fallet.

Låt inte regeringen och Socialdemokraterna komma undan. Det finns ingen anledning att acceptera deras fräcka förhalningstaktik. Granskningen måste slutredovisas innan valet!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.