Hoppa till huvudinnehållet

Konsten flyttar ut i stadsmiljön

Publicerad:
Erika Broman (bilden) och Embla Broman har gjort väven där ord, kvistar och kottar vävts in. Den finns på Karlagatan.
Erika Broman (bilden) och Embla Broman har gjort väven där ord, kvistar och kottar vävts in. Den finns på Karlagatan. Foto: Lena Richardson

Frisk luft, spännande konst och en lovande väderprognos på det. Det är upplagt för en riktigt fin konsthelg i det fria, på Herrhagen i Karlstad.

– Vi ställer inte in, vi ställer ut, lovar Janove Ekstedt i Konstfrämjandet, som arrangerar utomhusutställningen på temat Biologisk mångfald med start på lördag.

14 konstnärer är med och deras verk finns inte att se som brukligt på en enda fast punkt inne i ett galleri.

Den här utställningen är en vandringsutställning i bokstavlig bemärkelse; den som vill se alla verk gör bäst i att ta en promenad i kringelkrokar Herrhagen runt. De finns lite här och var från Strandvägen till Hammaröleden och från Kanikenäset till Bergslagsgatan.

Margaretha Jansson sätter upp skylten som ger besökarna koden till hennes bildspel med människor på Herrhagen. Det är en av punkterna på vandringen där totalt 14 konstnärer ställer ut sina verk.
Margaretha Jansson sätter upp skylten som ger besökarna koden till hennes bildspel med människor på Herrhagen. Det är en av punkterna på vandringen där totalt 14 konstnärer ställer ut sina verk. Foto: Lena Richardson

På elva olika platser finns det från och med lördag konstverk utplacerade, som kommer att finnas kvar till och med den 26 juni.

Biologisk mångfald

Det gemensamma temat är biologisk mångfald, vilket har fått många breda och intressanta tolkningar av de deltagande konstnärerna.

Eller vad sägs om konst för insekter, en mångfaldsmaskin och spåren av en flygräka!

Flygräka, vad är det egentligen? En insekt?

– Jag har hittat på den! erkänner Annica Berglund rakt av.

– Jag har hittat på hur de lever och hur de har det. Jag har satt ihop fakta om dem också, tillägger hon.

Fantasifakta, kanske man ska tillägga, innan biologerna börjar höra av sig, men icke desto mindre väcker hennes skapelse funderingar om mångfald och vad som finns och inte finns kvar i naturen och varför.

En lekfull skulptur som inspirerar både barn och vuxna har Magnus Mellgren och Alissar Alaref skapat tillsammans.
En lekfull skulptur som inspirerar både barn och vuxna har Magnus Mellgren och Alissar Alaref skapat tillsammans. Foto: Privat

Lekfull konst

Mångfaldsmaskinen har Magnus Mellgren och Alissar Alaref kreerat. Det är en lekfull maskin där metall och filosofi möts.

– Både Alissar och jag är ganska djupa av oss annars, men vi tänkte också att i de här tiderna att vi gör något roligt, vi leker! säger Magnus Mellgren.

Cecilia Stigevik har gjort blomsterbilder som insekterna ska få titta närmare på- Bilderna ska hängas upp i ett träd.
Cecilia Stigevik har gjort blomsterbilder som insekterna ska få titta närmare på- Bilderna ska hängas upp i ett träd. Foto: Lena Richardson

Cecilia Stigevik är den som ser till att även insekterna får en konstupplevelse. Hon har inte bara skapat insektshotell av vedträn utan också målat tavlor med blomstermotiv, som ska hissas upp i ett träd.

Förutom den biologiska mångfalden som skildras i olika aspekter, är det uppenbart också konstnärlig mångfald som erbjuds.

– Det är kul att det blivit så många olika uttryck. Det är också mångfald - väldigt fritt! säger Erika Broman, som tillsammans med dottern Embla Broman gjort en väv av alltifrån kottar till broderade texter.

Pandemianpassat

Broschyrer med alla verk utprickade på en karta finns vid Konstfrämjandets lokal på Bergslagsgatan. På broschyrens baksida finns också en talong för en tipspromenad - det kommer att finnas tipsfrågor vid varje verk.

Johan Gaellman, Slängserud, på väg ut från Konstfrämjandet med sina träd som slingrar sig.
Johan Gaellman, Slängserud, på väg ut från Konstfrämjandet med sina träd som slingrar sig. Foto: Lena Richardson

Man behöver inte ens gå in för att hämta foldern och även alla konstverk, även de som hysts in i skyltfönster, ska ses i det fria. Alla kan hålla avstånd, ingen behöver trängas.

– Det är väldigt coronaanpassat, säger Janove Ekstedt.

Ann Sundquist, också aktiv i Konstfrämjandet, hoppas att många tar sig ut.

– Jag tänker att det kommer att bli jättekul!

För stort intresse

Att många vill uppleva konst har de fått bevisat på ett annorlunda sätt. Den som väntar på det återkommande sommareventet Konst i det gröna, som brukar arrangeras i Stadsparken så här års, får vänta förgäves. Man vågade inte riskera att bryta mot några coronaregler:

– Tyvärr har vi fått ställa in. Det blev för stort! När vi la ut evenemanget på Facebook fick vi 760 intresserade och 40 var anmälda för att få ställa ut, säger Janove Ekstedt.

Johan Magnusson har gjort en triptyk uppbyggd av små plast-etuier, som han omväxlande gjort röda eller guldiga. "Plus eller minus" heter verket.
Johan Magnusson har gjort en triptyk uppbyggd av små plast-etuier, som han omväxlande gjort röda eller guldiga. "Plus eller minus" heter verket. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldHerrhagenJanove EkstedtKonstKonstfrämjandetKonstnärNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.