Hoppa till huvudinnehållet

Elev på förskola sjuk i covid-19

Publicerad:
En elev på en förskola i Bengtsfors kommun har insjuknat i covid-19. Fotografiet är en arkivbild från en annan förskola.
En elev på en förskola i Bengtsfors kommun har insjuknat i covid-19. Fotografiet är en arkivbild från en annan förskola. Foto: Janerik Henriksson/TT

En elev i en förskola i Bengtsfors kommun har testats positivt för covid-19. Det är det första kända fallet inom en förskola i kommunen.

– Vi uppmanar nu all vår personal som uppvisar sjukdomstillstånd att testas, säger kommunchefen Göran Eriksson.

Bengtsfors kommun vill dock inte berätta vilken förskola det handlar om.

– Det gör vi inte med hänvisning till patientsekretessen. Men vi meddelar alla föräldrar och elever på den behöriga förskolan. Rektor kommer också att informera övriga förskolor, men utan att berätta vilken enhet som är berörd, säger Göran Eriksson.

Smittad vårdpersonal

Dalslänningen har tidigare berättat att flera anställda inom vård- och omsorgen i Bengtsfors har testats positivt för covid-19 genom så kallade egentester.

– Vi har samma policy när vi det gäller att offentliggöra fall inom äldreomsorgen som vi har inom annan verksamhet. Men vi har inga brukare som konstaterats sjuka inom våra särskilda boenden, säger Göran Eriksson.

Tror att siffran ökar

Efter att vårdcentralerna nu sedan någon vecka tillbaka börjat testa allmänhet tror han att siffrorna kommer att öka.

– Vi räknar med att det kommer att bli fler personer i Bengtsfors kommun som kommer att få bekräftad smitta. Vi har en samhällsspridning i Sveriges samtliga kommuner och måste fortsätta hjälpas åt att skydda de utsatta grupperna.

Totalt 13 i kommunen

Under fredagens presskonferens meddelade Västra Götalandsregionen att Bengtsfors kommun nu har totalt 13 bekräftade fall. På presskonferensen en vecka tidigare var det färre än 10 personer.

Bengtsfors kommun uppmanar barn på förskolor och skolor att stanna hemma även vid lindriga symtom samt 48 timmar efter att barnet blivit friskt.

Tidningen överklagar

Dalslänningen har begärt ut, men fått avslag på vilken förskoleenhet det handlar om. Bengtsfors kommun har skriftligen lämnat ett avslagsbeslut där man hänvisar till sekretess. Dalslänningen har överklagat detta beslut.

Artikeltaggar

BarnomsorgBengtsfors kommunCoronavirusetFörskolorGöran ErikssonNyheterVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.