Hoppa till huvudinnehållet

Regeringens riktlinjer för sommarsemestern

Publicerad:
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) håller  pressträff. Arkivbild.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) håller pressträff. Arkivbild. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

På lördag kan inrikesresandet ta fart igen när reserestriktionerna lättar. Regeringen ger därför länsstyrelserna i uppdrag att följa utvecklingen.

– Om utvecklingen går åt fel håll kan vi bli tvungna att åter skärpa restriktionerna, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

Han uppmanar alla att fortsätta följa rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson betonar att pandemin är långt ifrån över.

Det viktiga är att undvika trängsel och för branschen gäller det att se till att människor kan hålla avstånd även på semestern.

– Det är viktigt att betona allas ansvar för att minska smittspridningen, säger Carlson.

– Människor med symtom ska inte gå runt på campingar och restauranger. Det viktiga är att hålla avstånd.

Behöver fortsatt stöd

Besöksnäringen hoppas på att många firar semester hemma i Sverige i sommar.

Men man vill också att regeringen förlänger stödet till branschen.

– Det har aldrig funnits ett lämpligare tillfälle än nu att spendera semestern i Sverige, säger branschorganisationen Visitas VD Jonas Siljhammar.

Visita och Hotell och restaurangfacket inleder därför en kampanj om "trygga" hotellvistelser och restaurangbesök. I kampanjen förtydligas hur branschen tillämpar Folkhälsomyndighetens smittskyddsråd.

Att fler svenskar tillbringar semestern hemma innebär dock bara en lättnad för den av coronaepidemin hårt drabbade besöksnäringen, enligt Siljhammar. Han säger att företagen i branschen behöver fortsatt stöd.

– Vi välkomnar de stödåtgärder som varit, men vi ser att de behöver förlängas och till del också förstärkas.

Det handlar framförallt om omställningsstödet som betalar en del av kostnaderna för företag som drabbats hårt av coronakrisen. Det gäller bara för mars och april. Visita vill gärna se en förlängning till maj och juni.

Förbud ändras inte

Särskilt utsatta i coronakrisen är flera av Sveriges nöjesparker. De drabbas hårt av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer som infördes den 27 mars.

Men Folkhälsomyndigheten ser ingen anledning till att ändra förbudet.

– Som vi ser på det nu är det inte rimligt att ändra den delen i ordningslagen, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) uppger att det pågår en diskussion med justitiedepartementet om det går att göra några förändringar just för nöjesparker. Han vill i övrigt inte säga något om de diskussionerna.

Hyser oro

På lördag tas rekommendationen om att undvika onödiga resor bort för personer som är friska och som inte tillhör någon riskgrupp. Regeringen hyser viss oro för att svenskarna ska glömma bort de allmänna rekommendationerna om att hålla avstånd i sommar.

Länsstyrelserna får nu i uppdrag att följa upp hur rekommendationerna följs i landet och rapportera till regeringen.

– Skulle det visa sig att det inte fungerar är vi beredda att vidta åtgärder, säger Ibrahim Baylan.

Peter Wallberg / TT

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenIbrahim BaylanJohan CarlsonNyheterPolitikSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.