Optimismen bröts av corona – men kommer igen

Publicerad:
Hanna Jonasson, regionchef Företagarna Värmland, Anders Paulsson, chef Swedbank Värmland, och Patrik Ekman, Ekman Invest, presenterade Småföretagarbarometern på Ekmans hotell Statt i Kristinehamn. Foto: Jonas Klint

Konjunkturen för småföretagen i Värmland såg bra ut innan coronautbrottet. Den sammanlagda konjunkturindikatorn i Värmland var faktiskt högst i Sverige, när pandemin slog sönder alla prognoser.

– Men det finns ett liv efter corona. Ser man långsiktigt så finns det en stark expansions- och investeringsvilja, säger Patrik Ekman, ordförande Företagarna Kristinehamn.

Det har skett intressanta förändringar i senaste Småföretagsbarometern som Företagarna, Swedbank och Sparbankerna sammanställer bland företag med mellan en och 49 anställda.

De värmländska företagare som deltog i undersökningen hade den mest positiva bilden av alla regioner när de under under våren i år beskrev sina senaste tolv månader.

– Värmland sticker ut. Från att vara trea från botten förra året rusade man 19 placeringar i år, säger Hanna Jonasson, regionchef på Företagarna Värmland.

Värdena såg bra ut både när det gäller sysselsättning, orderingång, omsättning och lönsamhetsutveckling. Värmland låg över rikssnittet i alla kategorier och fick det högsta sammanlagda värdet av alla län.

Vad de regionala skillnaderna beror på vet man inte säkert.

– Det skulle kräva en djupare analys, säger Hanna Jonasson.

Bröts tvärt

Men de positiva kurvorna bröts tvärt vid tiden för coronapandemins utbrott. När företagarna vid intervjutillfället i mars-april ombads göra prognoser för den närmaste framtiden hamnade man på siffror som liknar finanskrisen 2008/2009.

Ljusnar på sikt

Om man blickar ännu längre framåt ser det dock återigen ljust ut i Värmland. Andelen småföretag som ser goda expansionsmöjligheter på längre sikt är 67 procent, vilket är tredje högst i landet.

– Det är tufft nu, men det finns en tro på vi tar oss igenom det här, säger Patrik Ekman.

Han är med sitt Ekman Invest AB en av de större aktörerna i Värmland inom hotell- och besöksnäringen. Han känner igen sig i det som hans företagarkollegor svarar i undersökningen. Extremt tufft just nu, men det finns en tid efter corona.

– När vi kommer ut ur coronan lättar det.

Han hoppas att Folkhälsomyndigheten i höst kommer att tillåta sammankomster på upp till 500 personer igen.

– Besöksnäringen skulle skjuta i höjden då.

När det gäller de olika stödpaketen som kommit från statligt håll tycker han att de till stor del varit otydliga, otillräckliga och att de kommit för sent.

– Många företagare lever i ett vakuum. Vi har chocken bakom oss men kan inte planera framåt.

Stöd från vanligt folk

För hans egen del menar han att det största stödet inte har kommit från stat eller region utan från lokalbefolkningen. Hans upprop för att stötta lokala företag får stor spridning i sociala medier och många köper mat som ett sätt att hålla företagen vid liv.

– Det är helt fantastiskt!

Patrik Ekman är också noga med att påpeka att coronakrisen inte drabbar alla branscher och företag lika mycket. Många tillverkande företag och byggföretag har mycket jobb fortfarande.

– Det är de som gör att man inte tappar modet.

Artikeltaggar

Hanna JonassonKristinehamnNäringslivPatrik EkmanSmåföretagarbarometernSwedbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare