Hoppa till huvudinnehållet

Balansen på arbetsmarknaden rubbas

Publicerad:
Socialdemokraterna i Värmland tar alltid strid för den svenska arbetsmarknadsmodellen, vi står upp och delar LO:s uppfattning att detta är ett ingrepp som försämrar den svenska modellen, skriver Per Lilja med flera.
Socialdemokraterna i Värmland tar alltid strid för den svenska arbetsmarknadsmodellen, vi står upp och delar LO:s uppfattning att detta är ett ingrepp som försämrar den svenska modellen, skriver Per Lilja med flera. Foto: Thomas Nilsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att då mitt under den värsta krisen i modern tid, med en backande ekonomi och ökande arbetslöshet, föreslå att öka otryggheten ännu mer är helt fel väg att gå och det innebär stora risker, skriver Per Lilja med flera.

Den 1 juni presenterades den omtalade Las-utredningen. Vi är många i Värmland som har reagerat på hur stor slagsida det är till fördel för arbetsgivaren och hur detta går på tvärs mot vad som står i januariavtalet, nämligen att förändringar i Las inte får rubba balansen mellan parterna.

Den svenska modellen har länge visat prov på stor flexibilitet, tack vare att det är arbetsmarknadens parter, och inte politiken, som tillsammans bestämmer. På så sätt kan fack och arbetsgivare hitta vägar framåt som passar dem utifrån rådande läge. Det gör att det är enkelt att anpassa för olika branscher efter deras behov. Alla insatser som gjorts nu under våren med permitteringsavtal mellan fack och arbetsgivare är ett tydligt exempel på att vi inte bara har en modell som fungerar, det visar också att vi har ett system som är bra.

Otryggheten för löntagare har under de senaste decennierna ökat och spridit sig brett i arbetslivet. I Värmland likt i hela landet är det många timanställningar och visstider. Vi behöver rensa upp bland oseriösa anställningar och stärka löntagarnas makt över sin egen vardag. Därför behöver vi avskaffa allmän visstidsanställning, motverka ofrivilliga delade turer och hyvling av arbetstid och stå upp för en arbetslöshetsförsäkring som ger ett starkt inkomstskydd.

Så skriver du en debattartikel

Att då mitt under den värsta krisen i modern tid, med en backande ekonomi och ökande arbetslöshet, föreslå att öka otryggheten ännu mer är helt fel väg att gå och det innebär stora risker. Socialdemokraterna i Värmland tar alltid strid för den svenska arbetsmarknadsmodellen, vi står upp och delar LO:s uppfattning att detta är ett ingrepp som försämrar den svenska modellen. Ett sådant beslut kommer leda till att samhället dras isär. För många löntagare byggs en arbetsmarknad där otrygghet inte bara blir det nya normala, utan där otryggheten också blir permanent.

Därtill så är många av förslagen på lösningar också alldeles för förenklade för att göra nytta annat än att låta bra i den offentliga debatten. Ett sådant förslag är idén om fler undantag i Lagen om anställningsskydd (Las). Företag kan redan idag behålla kompetent personal, efter att fack och arbetsgivare förhandlat fram vad som är rätt kompetens. Det är en väl fungerande ordning för båda parter som skapar flexibilitet utan att skada den enskildes trygghet i onödan.

Vi förstår att det finns behov att modernisera arbetsrätten, när arbetsmarknaden och ekonomin förändras behöver arbetsrätten förbättras. Varken fack eller arbetsgivare är helt nöjda med hur arbetsrätten fungerar idag. Det är här förhandlingar bör ta vid så att Sverige och Värmland, precis som tidigare genom historien, får ut det bästa möjliga för dagens arbetsmarknad. Kasta utredningen i papperskorgen och återupprätta den svenska modellen där arbetsmarknadens parter gör upp om hur de vill att ordningen ska vara.

Per Lilja

Ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland

Åsa Johansson

Ordförande Socialdemokraterna i Värmland

Leif Haraldsson

Facklig-politiskt ledare (S) Värmland

Tobias Eriksson

Adjungerad facklig-politisk ledare (S) Värmland

Artikeltaggar

ArbetsmarknadspolitikArbetsrättÅsa JohanssonDebattJökenLeif HaraldssonLOPer LiljaSocialdemokraternaTobias Eriksson