Hoppa till huvudinnehållet

Världsrekordförsök: "En gymnasieklass har gjort en stor, men vår är större"

Publicerad:
Elever på Jättestenskolan har gjort en jätteloppa av 8 x 8 meter papper från den nya kartongfabriken på Gruvöns bruk. Nelly Norlén syns längst fram till höger.
Elever på Jättestenskolan har gjort en jätteloppa av 8 x 8 meter papper från den nya kartongfabriken på Gruvöns bruk. Nelly Norlén syns längst fram till höger. Foto: Lisa Olaison

Från småloppor i mängder till världsrekordförsök. Eleverna på Jättestenskolan hoppas hamna i Guinness rekordbok med sin jätteloppa på 4 x 4 meter.

Det började med mängder av småloppor och en 2 x 2 meter stor loppa när eleverna gick i femman förra året.

– Vi gjorde så många att vi fick börja ta med oss eget papper hemifrån. Sen ville vi testa att slå världsrekord, säger Nelly Norlén i klass 6A på Jättestenskolan i Grums.

Den färdiga loppan är 4 x 4 meter. Klassen hoppas att det räcker för världsrekord.
Den färdiga loppan är 4 x 4 meter. Klassen hoppas att det räcker för världsrekord. Foto: Lisa Olaison

Hon frågade sin mamma, som jobbar på Gruvöns bruk, om hon kunde försöka fixa papper. Och det kunde hon.

– Vi fick ett papper som var 8 x 14 meter från den nya kartongmaskinen. Sex personer fick hjälpas åt att bära det, berättar Nelly Norlén.

"Gör tio upphopp"

Tillsammans med elva klasskompisar påbörjade hon världsrekordprojektet för omkring en månad sen. Efter att ha klippt pappret så det blev kvadratiskt 8 x 8 meter fick de vika om loppan fem gånger innan den var klar.

– Vi har jobbat på den under bildlektioner, elevens val och på raster. Jag har nog spillt tre glas vatten på den när vi målade den, säger Hugo Vänersand i klass 6A.

Projektdeltagarna från klass 6A är Hugo Sandström, Lova Åkersten Bengtsson, Thea Sönnerskog, Hugo Eriksson, Klara Nilsson, Hugo Vänersand, Nelly Norlén, Tilde Karlsson, Alfred Gustavsson Holm, Emil Arvholm, Denise Schmidt och Albin Sundqvist.
Projektdeltagarna från klass 6A är Hugo Sandström, Lova Åkersten Bengtsson, Thea Sönnerskog, Hugo Eriksson, Klara Nilsson, Hugo Vänersand, Nelly Norlén, Tilde Karlsson, Alfred Gustavsson Holm, Emil Arvholm, Denise Schmidt och Albin Sundqvist. Foto: Lisa Olaison

Slutresultatet är en 4 x 4 meter färgglad loppa med olika uppmaningar under flikarna, som "gå och krama din mentor", "ge en komplimang till någon du inte känner" och "gör tio upphopp".

Hur funkar det att loppa?

– Det är svårt. Den är så stor att den spricker på alla möjliga ställen, säger Nelly Norlén.

Bakom varje flik på jätteloppan finns en uppmaning. Här gäller det att ge en komplimang till någon man inte känner.
Bakom varje flik på jätteloppan finns en uppmaning. Här gäller det att ge en komplimang till någon man inte känner. Foto: Lisa Olaison

Specialtejp

Nu är klasskompisarna peppade på att försöka få in loppan i Guinness rekordbok.

– Vi har googlat jättemycket och har bara hittat en gymnasieklass i Umeå som gjort en stor loppa, men vår är större, säger Hugo Sandström i klass 6A.

Klassens nästa projekt?

– I sjuan tänker vi göra pappersflygplan. Innan dess måste vi skaffa specialtejp som inte viker sig lika mycket som pakettejpen vi använt, säger Hugo Vänersand.

Artikeltaggar

Billerud Korsnäs GruvönGrumsGrums kommunJättestenskolanNyheterSkola och utbildningVärldsrekord

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.