Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmland: "Svårt att medfinansiera utbyggnad av E18"

Publicerad:
Region Värmland vill gärna se en utbyggnad av E18 på den åtta mil långa sträckan Töcksfors, men en medfinansiering är i nuläget omöjlig, enligt regionrådet Stina Höök (M).
Region Värmland vill gärna se en utbyggnad av E18 på den åtta mil långa sträckan Töcksfors, men en medfinansiering är i nuläget omöjlig, enligt regionrådet Stina Höök (M). Foto: Lars Brander

I fredagens NWT öppnade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) upp för att Region Värmland kan medfinansiera utbyggnaden av E18 Valnäs-Töcksfors.

– Men det kräver att den är med i nationella planen och samtidigt är det dyrt. Vi har små medel i länsplanen.

Det säger regionrådet Stina Höök (M) som även är ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

På en fråga till Tomas Eneroth om en medfinansiering av utbyggnaden av E18 mellan Valnäs och Töcksfors skulle vara möjlig likt det som nu sker på E20 i Västergötland sade ministern så här:

Tomas Eneroth (S) öppnar för en utbyggnad av E18Lars var centimeter från att bli krossadStina Höök (M): "E18:s standard är alldeles för dålig"

– Vi öppnar upp för mer medfinansiering i den nya nationella planen.

– När det gäller den här delen i västra Värmland skulle Region Värmland kunna använda en del av pengarna i länsplanen och trafiksäkerhetsmedel för att medfinansiera mitträcken och mittbarriärer. Det har gjorts på andra håll i landet.

Flera problem

Det uttalandet kommenterar Stina Höök på följande sätt:

– Det är positivt, men det finns flera problem att lösa innan vi kan komma så långt.

– Det första är att vi inte kan medfinansiera ett projekt som inte finns med i den nationella planen och det gör tyvärr ännu inte sträckan Valnäs-Töcksfors.

– Det andra är att vi bara har 1 miljard kronor till infrastruktur i länsplanen och de pengarna ska räcka under tolv år, säger Stina Höök.

"Måste hosta upp pengar"

Hon efterlyser därför mer statliga medel till projektet.

– Ja, då får Tomas Eneroth hosta upp mer pengar. Som det är nu har vi hamnat i ett moment 22-läge. Vi vill inget hellre än att bygga ut E18, men kan tyvärr inte.

– Lagen sätter stopp och vi kan inte heller stå för så mycket pengar. En ordentlig utbyggnad av hela sträckan handlar om miljardbelopp.

Trafikverkets förslag till en första mindre satsning är att bygga sju stigningsfält, göra korsningsåtgärder och sätta upp viltstängsel längs 37 kilometer väg till en kostnad av 163 miljoner kronor.

Projektet Valnäs-Töcksfors skulle kunna läggas in i den nationella infrastrukturplanen när den uppdateras. Det är ännu inte klart när det sker.

Artikeltaggar

NyheterRegion VärmlandStina HöökTöcksforsTomas EnerothTrafikVägarValnäsVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.