Omtumlande kärlek blev musik för Mona Nylin

Publicerad:
Alla texter bottnar i det självupplevda. Nu släpper Mona Nylin sitt hyllade album även digitalt. Foto: Benjamin Goss

Mona Nylins album "Hela vägen hem" är en samling sånger om förälskelse, kärlek och uppbrott. Men också om att komma hem.

I sin pappas föräldrahem, mellan Skattkärr och Väse, har Mona Nylin efter många år på resande fot inrättat sig på en mer permanent basis. I april sa hon upp lägenheten i Berlin och Ifjol släppte hon albumet "Hela vägen hem", en samling låtar som hon började arbeta med redan 2012. Skivan släpptes enbart i fysisk form, nu ska den nå publiken även digitalt. Hon berättar om en lång tillblivelseprocess där en kärleksrelation har utgjort en stor del av drivkraften, relationen har varit direkt närande för sångernas innehåll.

– Nu upplever jag lugnet i att vara på ett och samma ställe en längre tid, konstaterar Mona Nylin och börjar nysta i albumets rötter.

– Allt bottnar i en kärleksrelation. Mina låtar är sprungna ur mina egna erfarenheter, texterna är alla autentiska, självupplevda. I arbetsprocessen blir det poesi, jag lägger till och binder ihop saker från min egen värld.

"Min livsresa"

Där Ulf Lundells "Vassa eggen" och Bob Dylans "Blood on the Tracks" ofta nämns som skilsmässoalbum, ser Mona Nylin hellre sin skapelse som ett renodlat temaalbum.

– Låtarna handlar om min livsresa. Om skogen runt huset jag bor i, om skogen som jag sprang i som barn och nu går i som vuxen – det är ett stort perspektiv som knyts till kärleksrelationen som jag nämnde.

Arbetet med musiken blev ett sätt att hantera alla de känslor och situationer som färgade hennes vardag. "Mitt i all hets och buller är det skönt att kliva in i en oas där man kan andas djupa, friska andetag", skrev NWT:s recensent.

– En slags självterapi. Ett sätt att sätta ord på känslor som jag inte kan förklara. Väldigt starka känslor blir lättare att hantera genom låtarna.

Det är en väldigt personlig samling sånger, men trots de närgångna känslorna upplever hon musiken som allmängiltig.

– Det känner jag när jag spelar live. Det är jättehäftigt att uppleva hur musiken kan öppna upp andra människor. Musiken har ju en förmåga att gå in i en. En fantastisk kanal för kommunikation.

Foto: Benjamin Goss

Spelar i Norge

Nu efter alla år med albumarbetet känner hon att hon nu kliver ut som en annan människa på andra sidan.

–Ja, verkligen. Det har varit oerhört utvecklande, även musikaliskt.

Medverkar på "Hela vägen hem" gör musikern Peter Hallström. De båda sjunger duett i "Säg som det är" som också släppts som singel.

– Den låten släppte Peter på sitt album redan 2016 och den fick fin uppmärksamhet i Norge. Jag ska göra en hel del spelningar i Norge framöver. Det går att komma över gränsen om du har ett intyg på att du ska arbeta.

Albumet kommer att finnas tillgängligt på de digitala plattformarna dagen innan midsommarafton, den 18 juni.

– Det känns passande att släppa de här låtarna i samband med en så romantisk högtid som midsommar.

Artikeltaggar

Bob DylanIdolMona NylinNöje/KulturNorgePeter HallströmPop och rockUlf LundellVäseVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare