Hoppa till huvudinnehållet

Löfven får kritik för coronahantering

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens partiledardebatt.
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens partiledardebatt. Foto: Jessica Gow / TT

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att partierna samarbetar om att rusta välfärden efter coronakrisen.

Alla ville dock inte bara blicka framåt under dagens partiledardebatt, utan valde att kritisera Löfvens hantering av epidemin.

Coronakrisen dominerade som väntat debatten i riksdagen. Statsministern inledde med att varna för att krisen inte är över, men tog ändå sikte på vad som krävs efter epidemin.

–Sverige behöver lära av krisen, sade han.

– Vi har sett allvarliga svagheter.

Löfven pekade bland annat på att alldeles för många har avlidit på äldreboenden.

– Men denna historiska kris skapar också historiska möjligheter, sade statsministern.

Han berömde övriga partier för att ha samarbetat under krisen och hoppades också på ett samarbete kring att nu rusta vård, äldreomsorg och skola.

"Blir dyrt"

Löfven tror att de flesta känner att Sveriges fokus nu måste vara på välfärden. Han betonade att landet inte kommer att ha råd med skattesänkningar.

– Det här kommer att bli dyrt och kräva många människors arbete, sade Löfven.

Alla partiledare var dock inte villiga att bara se framåt. Framförallt Kristdemokraternas Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson angrep regeringen för dess hantering av krisen.

Busch menade att med en S-ledd regering kommer Sverige alltid att stå ledarlöst vid en kris.

– En ledare måste kliva fram, men Löfven tog ett steg tillbaka, sade hon.

Åkesson påminde om att Sverige har fyra gånger fler avlidna i covid 19 än våra nordiska grannländer tillsammans. Han anklagade Löfven för att gömma sig bakom myndigheterna. SD-ledaren tyckte att statsministern saknar självkritik.

– Jag är helt säker på, säger Stefan Löfven, att Sverige gjort allting rätt och andra länder gjort allting fel, sade Åkesson.

Slutsatser före valet?

Den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson uppmanade regeringen att "uppdatera" coronastrategin. Han krävde att alla med symtom ska testas för att en aktiv smittspårning ska kunna sättas igång.

Det viktigaste nu är att pressa ned smittan, men också att snabbt åtgärda bristerna inom äldreomsorgen, menade Jonsson.

– Ansvaret vilar tungt på regeringen. Det är inte ett enkelt arbete och det kommer att ta tid, sade han.

Moderatledaren Ulf Kristersson krävde att den kommission som ska granska hanteringen av coronakrisen ska ha sina slutsatser klara före valet 2022.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, uppgav att den "unika, mjuka nedstängningen av Sverige kan ha bidragit till de höga dödstalen".

Men Pehrson blickade också framåt och gjorde en ideologisk utvikning. Han talade om att det liberala samhällsbygget är 2020-talets viktigaste uppgift.

"Måste välja väg"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt efterlyste ett starkare samhälle efter coronakrisen.

Sjöstedt radade upp projekt som han vill se genomförda: nya bostäder som åtgärdar trångboddhet och en grön omstart med nya stambanor och bättre kollektivtrafik.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ansåg att pandemin visat att mänskligheten balanserar på en slak lina. Hon varnade för vad som sker om mänskligheten fortsätter att pressa naturen och klimatet.

– Vi lever in en mycket allvarlig tid. Vi måste välja en annan väg, sade Lövin.

Återhämtningen från coronakrisen måste vara grön.

.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Anders W JonssonCoronavirusetEbba BuschIsabella LövinJimmie ÅkessonJonas SjöstedtPolitikStefan LöfvenUlf Kristersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.