Företag tar hjälp av grundskoleelever

Näringsliv
PUBLICERAD:
Håkan Lindh, Vestre, vill få hjälp av grundskoleelever för att vidareutveckla en av företagets produkter.
Möbeltillverkaren Vestre och IT-tjänsteföretaget CGI är nya guldpartners till Ung företagsamhet i Värmland. Det innebär att företagen står som värdar för nästa läsårs grundskoleutmaning i UF:s regi.
Utmaningen skickas ut till samtliga skolor i Värmland.

Norska Vestre finns bland annat representerat i Torsby. Företaget som tillverkar möbler till sociala mötesplatser, tar hjälp av årskurs fyra till sex.

En produkt i deras sortiment kallas parklet. Deras befintliga parklet är mestadels anpassade för vuxna och därför vill Vestre nu ge mellanstadieelever möjlighet att designa en parklet som attraherar barn och ungdomar.

– Alla förslag skickas till vår vd som får välja ut vinnande bidrag. Målet är att sätta vinnande parklet i produktion som kan säljas världen över, likt vårt övriga sortiment, säger Håkan Lindh, Vestre.

Ann-Christin Persson, CGI.

CGI är ett globalt IT-tjänsteföretag, som bland annat finns i Karlstad. CGI vill nu att elever i årskurs sju till nio ska få komma med lösningar för att förhindra mobbning genom teknik.

– Mobbning och utanförskap är ett problem som cirkulerar överallt i samhället, bland annat i skolan. Vi vill göra skillnad här och det vill vi göra tillsammans med våra värmländska ungdomar, säger Ann-Christin Persson, CGI.

Varje år arrangerar Ung företagsamhet i Värmland en grundskoleutmaning för alla grundskolor i Värmland. Utmaningen är ett samverkansprojekt mellan skola och arbetsliv. Den har som syfte att främja entreprenörskap, kreativitet och problemlösning. Utmaningen är en verklighetsförankrad uppgift som enkelt ska kunna vävas in i befintliga ämnen.

Varje klass får rösta fram ett förslag som skickas in till företaget. Ett antal finalister utses som får ställa ut på den stora UF-mässan på Karlstad CCC.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.